Jaapan võib räsida edasikindlustajaid

Romet Kreek 15. märts 2011, 00:00

Trio Jaapani maavärin, tsunami ja tuumaelektrijaama õnnetus võib minna üle maailma edasikindlustajatele paraja kopika maksma. Euroopa kindlustusseltside ja edasikindlustajate aktsiad sattusid eile saju kätte.

Katastroofimodelleerija AIR Worldwide'i hinnagul võivad esialgse hinnangu kohaselt maavärinast tingitud nõuded ulatuda 15 kuni 34 miljardi dollarini. Antud hinnag ei sisalda tsunami kahjustusi ning tuumaja(a)maga seonduvat.

Jaapani kodumajapidamised ja ärid ei pidanud eriti vajalikuks osta kindlustuskaitset. Vaid 14-17 protsenti Jaapani kodudest ja äridest on kaetud maavärina kindlustuslepingutega. Ülejäänu ülesehitustöö jääb kodumajapidamiste, äride ja riigi õlgadele. Panmure Gordoni analüütiku Barrie Cornersi hinnangul võib kogu kindlustatud kahju ulatuda 60 miljardi dollarini.

Kindlustusseltside aktsiate hinnad tegid läbi languse. Edasikindlustaja Swiss Re aktsia hind kukkus esmaspäeval 3,8 protsenti, 49,71 eurole.

Munich Re teatas, et mistahes suurest õnnetusest tingitud kahju Jaapani tuumaelektrijaamades ei mõjuta oluliselt erakätes olevat kindlustussektorit. Ka Jaapani maavärinakindlustuses on vaid väike osa riskist edasi kindlustatud teistes riikides.

Vaatamata teatele kukkus ka selle seltsi aktsia hind 2,9 protsenti, 108,15 eurole. Reedel kukkus aktsia 4,3 protsenti.

Euroopa suuruselt teine kindlustusselts Axa teatas, et nende hinnangul ei mõjuta seltsi otseselt Jaapani maavärin. Aktsia hind langes Pariisis 1,4 protsenti, 14,405 eurole. Hispaania Mapfre aktsia hind taandus 1,1 protsenti, 2,59 eurole.

Kehvasti käis aga Jaapani seltside käsi. Jaapani suuruselt teise kahjukindlustaja Tokio Marine Holdingsi aktsia hind langes 12 protsenti, 2200 jeenile. Suurema rivaali MS&AD Insurance Groupi Holdingsi aktsia hind langes 9,1 protsenti, 1832 jeenile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing