Ettevõtjad planeerivad tulevikku talupojamõistusega

Birjo Must 13. aprill 2011, 00:00

Aastaga on ettevõtjate suhtumine pankadesse läinud positiivsemaks. "Kui 2010. aastal arvas 41 protsenti küsitletuist, et pangad on jäigavõitu ja liiga kontrollivad, siis nüüd arvab enamik, et pangad on küll ettevaatlikud, kuid nendega saab koostööd teha," rääkis KPMG Baltics OÜ partner ja juhatuse esimees Andris Jegers.

KPMG näeb Jegersi sõnul oma klientide kogemusest, et pangad ei suuda klientide jaoks sobivaid lahendusi leida ega ole koostööaltid. "Seega on see vahe minu jaoks veidi üllatav," sõnas Jegers.

Ilmselt peegeldavad tulemused aga Jegersi kinnitusel seda, et viimase kahe aasta jooksul on puudunud vajadus pangas käia ja lahendusi otsida.

Suur lootus välisinvesteeringutel. Aastaga on toimunud oluline nihe positiivsuse suunas ka välisinvesteeringute suhtes. Koguni 62 protsenti vastanutest arvab, et Eesti on atraktiivne välisinvestorite seas. "Üldiselt usutakse, et läheb veel veidi aega, enne kui hakatakse välisinvesteeringuid siiapoole suunama, ehk alates 2012. aastast saab see hoogu juurde," rääkis Jegers.

Jegersi hinnangul oli väga üllatav tulemus varimajanduse osatähtsuse hindamisel, kuna koguni 66 protsenti ettevõtjatest arvas, et varimajanduse osatähtsus jääb 10 ja 40 protsendi vahele. "Eks ettevõtjad teavad oma sektoris palju paremini kui mõned muud institutsioonid, mis majanduselus tegelikult toimub. Seega on see minu arvates suhteliselt realistlik hinnang," sõnas Jegers.

Varimajanduse osatähtsus on tema sõnul suur, ehkki väiksem kui Lätis või Leedus. Seal arvasid Jegersi sõnul ligi pooled küsitletutest, et selle osatähtsus on 25-40 protsenti.

KPMG Baltics OÜ partneri ja juhatuse liikme Andres Roodi hinnangul võiks üldiselt öelda, et ettevõtluse pilt on Eestis suhteliselt positiivne. "Töötajate arvu kavatseb suurendada 28 protsenti ettevõtetest ja kuigi enamik küsitletuid palku muuta ei kavatse, siis 43 protsenti plaanib tõsta töötajate keskmist palka," rääkis Root.

Töötajaid ei olegi nii lihtne leida. Root tõi välja asjaolu, et koguni 93 protsenti vastajatest ütles, et häid töötajaid on raske leida. "See oli vägagi üllatav, et ainult 2 protsenti arvab, et töötajaid on lihtne leida, sest kandidaate on palju," sõnas Root.

Märtsis tehtud uuringus "Majanduse pulss 2011" küsis KPMG ettevõtlussektori otsustajatelt arvamusi Eesti majanduskasvu väljavaadetele, eurole, välisinvesteeringutele, aga ka ettevõtete palga- ning personalipoliitikale sel aastal.

Kõigis kolmes Balti riigis korraldatud uuringust selgus, et Läti oli kõige pessimistlikum ning süüdistas majanduslanguses kõige rohkem valitsust.

KPMG Balticsi juhatuse liikme Andres Roodi sõnul nähti nii Lätis kui ka Leedus rohkem valitsuse tegematajätmisi. "Lisaks tundub, et bilanssi mõjutab veidi ka see, et meile tuli euro ja neile ei tulnud," ütles Root.

KPMG Balticsi juhi Andris Jegersi arvates oli üllatav just Leedu suhteliselt suur optimism. "See, et nad on valmis töötajaid värbama, palkasid tõstma ja hindavad palkade kasvu suhteliselt optimistlikult. Kui teame seda, et Leedus käivad asjad aastase viitega, siis ma küll ei saa aru, millest tuleb selline optimism," imestas Jegers.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing