USA pankadelt midagi erilist oodata ei ole

Fredy-Edwin Esse 13. aprill 2011, 00:00

Ühendriikide pangad, nagu JPMorgan Chase ja Bank of America, võivad teatada oodatust palju nõrgematest kvartaalsetest tulemustest, kuna laenuandmine on kukkunud peaaegu igas kategoorias. Pangandussektorisse investeerimise asemel otsige paremaid alternatiive.

Endiselt hoiustatakse rohkem, kui kulutatakse. Föderaalreservi andmete kohaselt vähenes aasta esimese kolme kuuga pankade laenude ja liisingute maht 87,4 miljardi dollari võrra, 6,97 triljoni dollarini, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

Kurva sõnumina pankadele väidavad analüütikud, et kodumajapidamised ja ettevõtted endiselt pigem koguvad raha kui kulutavad, sest hoiuste maht USA pankades kasvas laenude vähenemise võrra, 7,97 triljoni dollarini. "Tavaliselt kipub laenukasv esimeses kvartalis sesoonselt nõrk olema, kuid see kvartal oli isegi tavapärasest nõrgem," ütles Barclays Capitali analüütik Jason Goldberg. "Me kardame, et ettevõtted on pettunud."

Investeeri lühiajaliselt. Vaatamata kehvale laenamisele ja väiksematele tuludele võivad pankade kasumid aastatagusega võrreldes siiski suureneda, sest pangad on pidanud vähem raha eraldama laenukahjumite katteks, sõnas Wells Fargo analüütik Matt Burnell. Tema sõnul aitab kasuminumbrile kaasa ka tegevuskulude vähenemine.

Esimese pilgu pankade olukorrale saame juba täna, kui enda kvartaalsed majandustulemused avalikustab varade poolest USA suuruselt teine pank JPMorgan. 15. aprillil on kord juba suurima panga ehk Bank of America käes. Järgmine nädal kuuleme Citigroupi ja Wells Fargo tulemustest, kes on varade poolest vastavalt kolmas ja neljas.

Teatavasti on USA suurpankade aktsiad eesotsa Citigroupi ja Bank of Americaga Eesti investorite ühed eelistatuimad. Paraku midagi positiivset USA panganduses praegu näha ei ole ja tõenäoliselt jäävad pankade aktsiad praeguste tasemete lähedale vinduma. Lisaks on USAs endiselt väga palju kohtukaasuseid suurpankade vastu ja iga hetk võib tulla uus pauk, mis kogu sektori jalust niidab.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing