Helsinki - maailma parim linn elamiseks

Jussi Hieta aka Somm Tallinnast 12. juuni 2011, 18:15

Briti elustiili ajakiri Monocle on valinud Helsingi maailma parimaks linnaks elada. Monocle avaldab linnade lemmikute nimekirja järgmises numbris.

Veel eelmisel aastal viiendat kohta pidanud Helsinki tõusis nüüd mööda teistest, muu hulgas madala kuritegevuse, hea haridussüsteemi ja elujõulise toidukultuuri tõttu. Eriti kiitust sai ka külmal talveperioodil ilma probleemideta tegutsev Helsinki-Vantaa lennujaam.

Üheks väärtuslikuks nüansiks tõstis Monocle ka linna võime ja soovi muutuda. Sellest eeskujulikuks peetakse suurte sadamate siirdamist itta ja rannaalade vabastamist uute elurajoonide jaoks. Need jõupingutused on Monocle kohaselt võimalikud muu hulgas Soome hea majandusolukorra tõttu.

"Läänemere tütre" suurepäraseid lennu- ja rongiühendusi itta ei unustada loos mainida. Aga pelga vahemaandumiskulastuse asemel kutsub Monocle külastajaid avastama Helsingis toimunud toidurevolutsiooni, mis on lühikese aja jooksul toonud linnale mitmeid kohvikuid ja stiilsed, New Nordic Cuisinea pakkuvaid restorane.

Helsingi linnal töötab isegi oma projektijuht, Ville Relander selle kallal, et luua linna toidukultuuristrateegiat. Anton & Anton-toidupoed endine omanik Relander räägib ajakirjas oma eesmärgiks muuta pool lasteaedade toiduportsjonidest mahetoiduks aastaks 2015.

Muidugi leiab Monocle ka väikest arenguruumi. Kuigi Helsingi arhitektuur ja disain ongi tugevat rahvusvahelist taset, võiks kuulsa Soome arhitekti Alvar Aalto poolt värvitud linn kasutada laiemalt rahvusvahelise hingega selliseid ehitisi kui näiteks arhitekt Steven Holli poolt disainitud kunstimuseeum Kiasma.

Monocle ajakirja parimate linnade nimekirjas sai teise koha Sveitsi Zürich ja kolmandaks valiti Taani Koopenhaagen. (MTV3)

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. June 2011, 18:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing