27. juuni 2011 kell 8:30

Euroriigid valmis ka Kreeka pankrotiks

Vaatamata Kreekale lubatud teisele päästepaketile valmistuvad euroriigid ka juhuks, kui riik peaks pankrotti minema.

On kavas teha küll kõik, et Euroopa võlakriis ei teravneks, ütles Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble ajalehele „Bild am Sonntag“. Samas tuleb aga kõigeks valmis olla, rõhutas Schäuble.

Kreeka säästuprogrammi läbikukkumine ohustaks eurotsooni stabiilsust tervikuna ja mõjutaks tugevalt maailmamajandust, hoiatas Schäuble.

Euroopa Liit nõuab Kreekalt ranget säästukuuri jälgimist. Uus säästukava on Kreeka parlamendis arutlusel selle nädala algul ja peaks kinnitatama kolmapäeval. Säästukava vastu on aga opositsioon ning valitsus võib loota vaid napi enamuse toetusele.

Kreeka opositsiooni liider Antonis Samaras on nimelt seisukohal, et reformiplaan sunnib Kreeka veelgi suuremasse majanduslangusesse. „Ei saa kaelani võlgades riigile peale suruda veelgi suuremaid maksusid, eriti veel mitte täielikult kuivanud turu ja rusudes majanduse puhul,“ on Samaras öelnud.

Kui Kreeka parlament säästukava ei kinnita, siis ei ole Kreekale võimalik enam uusi laene anda, hoiatas Schäuble. Schäuble loodab siiski, et seda ei juhtu ning kui juhtubki, siis: ka 2008 oli maailm võimeline koordineeritult tegutsema globaalse ja ootamatu finantsturgude kriisi vastu.

Schäuble usub ka, et pangad peaksid osalema teises Kreeka päästepaketis, kuna on ka nende huvides, et olukord püsib stabiilsena.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum