Sirje Rank • 3. november 2011 kell 9:55

Itaalia ja Prantsuse laenukulud rekordtasemel

Kreeka ümber teravnenud kriis kergitas täna Itaalia kümneaastase tähtajaga võlakirjade tootluse 6,33 protsendile, pärast hüpet 6,40 protsendile, käristades intressimäärade vahe Saksamaa sama tähtajaga võlakirjadega 462 baaspunktile.

Samal ajal suurenes Prantsusmaa kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäärade vahe Saksamaaga euro käibeloleku aja rekordile, 137 baaspunktile, ehkki mõlemal riigil on tippreiting AAA, vahendas agentuur Bloomberg.

Kreeka kaheaastase tähtajaga võlakirjade tootlus kerkis täna esmakordselt üle 100%, kui Saksamaa ja Prantsusmaa liidrid teatasid, et enne kui Kreekas pole ära toimunud referendumit euroalal jätkamise kohta, uut 8 mld euro suurust abilaenu osa välja ei maksta.

„Kui asi puudutaks vaid Kreekat, oleks olukord veel kontrollitav,“ ütles Rabobank Nederlandi vanemökonomist Elwin de Groot Bloombergile. „Kuid tegelikult on küsimus kriisi levikus ja mõjus teistele euroala liikmetele eesotsas Itaaliaga. Turud ei taha enam kauem oodata. Tahetakse kiireid tulemusi."

Hetkel kuum