Indrek Kald • 7. detsember 2011 kell 13:26

Enriko Aav: ettevõtjaid kandideerib maksuametisse tööle vähe

Ettevõtjaid ja juhtimiskogemusega inimesi kandideerib vabadele töökohtadele suhteliselt vähe, ütles maksu- ja tolliameti peagi töölt lahkuv juht Enriko Aav.

"Valime kandidaatidest parimad. Eelistame inimesi, kellel on erialased teadmised ja praktiline kogemus," vastas ta tänases online-intervjuus küsimusele, miks revidentideks ehk juhtimisotsuste maksupoole hindajateks võetakse ettevõtlustaustata inimesi.

Aava ütlusel toetab revidentide tööleasumist ja arengut ameti koolitussüsteem. "Minu kogemus ütleb, et maksuaruandluse koostamisega tuleb arvepidaja toime sõltumata ettevõtte tegevusalast," lisas ta.

Küsimusele, kas revidente otsitakse suure kaadrivoolavuse tõttu, vastas Aav, et viimase aja otsing on seotud käsil oleva järelevalve mahtude suurendamise programmiga. "Andekad noored kasutavad tihti maksu- ja tolliametit hüppelauana. Liiguvad edasi pärast 1-2 aasta pikkust teenistust. See aeg võiks olla pikem," lisas ta.

Maksu- ja tolliameti juhi sõnul on viimastel aastatel lihtsate tööde osakaal ametis oluliselt vähenenud. "Jäänud on valdavalt sellised tööd, mis eeldavad järjest kõrgemat kompetentsi. Eesmärgiks ei ole maksta igale ametnikule keskmisest kõrgemat tasu. Eesmärk on, et iga konkreetse töö keerukus ja saadav tasu oleksid kooskõlas," märkis ta.

"Teenindussaalides töötavaid inimesi kutsun üles pürgima keerukamate ja paremini tasustavate tööde poole," lisas Aav.

Tema kinnitusel tasub töötajail arvestada, et kliendisuhtluse maht on viimastel aastatel liikunud teenindussaalidest e-keskkonda – 88% maksu- ja tolliameti klientidest suhtleb täna ametiga ainult e-kanalis.

Hetkel kuum