Soome riik elustab lootusetuid firmasid

Romet Kreek 12. märts 2014, 12:08

Soome tegeleb läbikukkunud poliitikaga, mille raames kasutatakse maksumaksja raha, et lüüa üles ettevõtteid, kellel ellujäämise lootus puudub, vahendab Bloomberg Soome suurimat äriparki Technopolis.

„Me paneme vanade tööstuste päästmisesse palju raha,“ ütles Technopolise juhatuse esimees Keith Silverang 10. märtsi kohtumisel riigivarade ministri Pekka Haavistoga. „See on raiskamine, me ei suuda neid päästa.“

Viimased kolm aastat on Soome majandus olnud languses, mis on tühjendanud riigi rahakotti ja hävitanud töökohti. Soome puidutoodete ja mobiiltelefonide nõudlus on kukkunud ja riik ei ole suutnud neid asendada uute kasvumootoritega. Jaanuaris vähenes Soome tööstustoodang 7,5%, olles languses järjestikku 15. kuud.

Silverang utsitas valitsust muutma poliitikat, et aidata kasvavatesse tööstusharudesse raha suunamisega Soome majandusel taastuda.

Varahaldusfirma Solidium kaudu on Soome investeerinud umbes 195 miljonit eurot roostevaba terase tootjasse Outokumpusse, mis ei ole suutnud teenida kasumit alates 2007. aastast. Samuti on akumuleeritud 16,7% osalus niklimaagikaevandajas Talvivaara Miningus, et seda restruktureerida 500 töökoha säilitamiseks. Selle ettevõtte aktsia hind on 12 kuuga kukkunud 87%.

Sellised investeeringud muudavad keerukamaks Solidiumil dividende maksmise, mida riik vajab eelarvepuudujäägi lappimiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. March 2014, 12:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing