Kiirlaenufirmad FI kontrolli alla

Indrek Kald 02. juuni 2014, 14:27

Finantssektori organisatsiooni FinanceEstonia soovitab viia kiirlaenufirmade tegevus finantsinspektsiooni järelevalve alla ning mitte keelustada reklaami kõikidele finantseerimistoodetele.

Finance Estonia juhatuse liikme Priit Põldoja sõnul oleks seadusemuudatuse kavandatud kujul vastuvõtmine vastuolus ettevõtlus- ja väljendusvabadusega ning looks pretsedendi Euroopa Liidus.

"Kõige efektiivsema lahendusena näeme kõikide mittekrediidiasutuste poolt tarbijakrediidi andjate tegevusloastamise ja viimise riikliku finantsjärelevalve alla, mis aitab lahendada soovitud probleemi komplekssemalt ja ei kahjustaks ettevõtlusvabadust ja konkurentsi finantssektoris," lausus ta pressiteates.

FinanceEstonia hinnangul on muudatusettepanekud finantssektoris konkurentsi ja ettevõtlusvabadust piiravad ja seavad ohtu uute toodete innovatsiooni ja seeläbi sektori arengu. Kiirlaenude piiramine eelnõus pakutud kujul mõjutab kogu Eesti finantssektorit laiemalt ning on eri turuosaliste ja teenuste suhtes selgelt ebaproportsionaalne.

Laenutoodete reklaami plaanitud kujul keelustamine pärsib FinanceEstonia juhatuse arvates kõikide tarbijatele suunatud krediiditoodete arengut, väheneb uute krediiditeenuste pakkujate huvi siseneda Eesti finantsturule ja vähendab finantsteenuste konkurentsi, mis lõpptarbija jaoks võib tähendada kõrgemat finantsteenuste hinda.

Kavandatav reklaami piiramine loob rahvusvaheliselt Eestist kuvandi kui ettevõtjavabadusi piiravast riigist, kus ettevõtjatel ja finantsteenuse pakkujatel on äärmisel raske turule siseneda, seisab FinanceEstonia pressiteates.

FinanceEstonia arvates oleks riiklik finantsjärelevalve kiirlaenupakkujate üle ja ebamõistlikele kuludele seadusega piirmäärade kehtestamine märksa efektiivsemad abivahendid kiirlaenude kontrolli alla saamisel kui üleüldine reklaami keelustamine.

Eelmisel nädala jõudis FinanceEstoniani majandusminister Urve Palo eelnõu, mille sisuks on tarbijale suunatud krediiditoodete (eluasemelaen, järelmaks, liising, tarbimislaen, krediitkaardid) reklaamile rangete nõuete kehtestamine ja reklaami keelamine tele- ja raadioprogrammis ning internetis.

Kuigi eelnõu seletuskirja kohaselt on eelnõu eesmärgiks eelkõige nn kiirlaenude ja finantsinspektsiooni järelevalve alla mittekuuluvate finantsteenuste pakkujate (reguleerimata turu) tegevuse piiramine, näeb eelnõu ette oluliste piirangute kehtestamist kõigile tarbijatele suunatud krediiditoodete reklaamile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. June 2014, 16:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing