3. juuni 2014 kell 16:12

Euroopa Liit tahab peatada Vene gaasitoru ehituse

Euroopa Liit palus Bulgaarial peatada tööd Gazpromi South Streami gaasitoru ehitamisel, kuna projekt rikub liidu seadust. See samm ähvardab pingestada veelgi Venemaa ja liidu suhteid.

Venemaa on gaasivaidlustes Ukrainaga ning alates konfliktist püüdnud edasi minna South Streami projektiga, mis viiks gaasi Euroopa Liitu Ukrainast mööda, vahendas ERR uudisteaegntuuri Reuters. Euroopa Komisjoni hinnangul rikub aga South Stream ELi reeglit, mis keelab gaasitootjatel omada kontrolli gaasitorude üle ning on pannud projekti heakskiidu seetõttu ootele.

„Palusime Bulgaaria võimudel projekti peatada seniks, kuni arutelud kestavad ning projekt vastab täielikult Euroopa Liidu seadustele,“ sõnas komisjoni pressiesindaja Chantal Hughes. Bulgaaria on ajalooliselt Venemaa liitlane ning sõltub tugevalt selle gaasist. Riik on nimetanud South Streami ehitust prioriteediks.

Bulgaaria energiaminister Dragomir Stoynev ütles, et gaasitoru aitab tugevdada energiajulgeolekut ja luua töökohti. Minister ei usu, et EL kehtestab projektiga edasiminemise eest sanktsioonid. Stoynev kutsus Brüsselit dialoogiga jätkama.

Loe lisa ERR uudisteportaalist.

Hetkel kuum