Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Umami kukerpallitab maitsetega

    Selle suve ja sügise kuumimaks restoraniuudiseks Tallinnas on Umami – restoraniga Leib ja Aed kuulsust kogunud sommeljee Kristjan Peäske ja peakokk Janno Lepiku uus restoran Tallinnas Kadaka teel.

    Nagu Leiva, nii ka Umami juurde kuulub suur aed, sedapuhku koos õunapuudega. Ei mingeid terrasse, teeradasid ega päevavarje, lauad on tõstetud lihtsalt puude alla. Just nagu linnavanaema juubelil, ainult ühe pika laua asemel on palju väikesi. Mustamäe-Õismäe vaheline liiklussõlm on küll viimane koht, kust sellist idülli oskaks otsida, aga seal see on, liikusmürast kõrge planguga enam-vähem kaitstud. Restoranil on ka oma parkla, tõenäoselt suurim, mis ühel Tallinna söögikohal iial olnud.
    Menüü on originaalne ja kukerpallitab lõbusalt. Kalamatsi meierei kitsejuust on saanud kaaslaseks pak choi ja tšillikastme, ahjus küpsetatud koha anšoovisepesto, searibi täiendavad klaasnuudlid, kimchi ja korianderi ning hummusest on saanud supp. Aga on ka tasakaalukamaid kooslusi nagu suitsuforell kartuli ja heeringamarja-hapukoorekastmega või juustukook vaarikakastmega.
    Lõuna juhatasime sisse kahe äärmusega: rustikaalne kalasupp, kus kartulid olid peaaegu et tükeldamata jäetud, ja eksootiline eelroog "Kombits", mis koosnes frititud kaheksajalast, wakame-rukolasalatist ja wasabimajoneesist. Erinevad stiilid, kuid teostuselt ühtviisi head – supp tihedalt tummine, kombits võimsa välimuse ja eriliselt krõbeda kattega.
    Suvel ja sealihal pole minu jaoks just kõige parem klapp, kuid pearoogadest jäi valik seekord just searibile – sellel olid nii ebaharilikud lisandid, et ei suutnud uudishimule vastu panna. Ribiliha oli pika  madalal tremperatuuril küpsemisega omandanud äärmiselt pehme, vaevu koos püsiva tekstuuri. Paks magus glasuur, klaasnuudlid, kimchi ning värske koriander tegid kodusest notsust tõelise eksoodi - pigem Tai või Hiina kui Eesti seaprae.
    Ka ahjus küpsetatud kohaga oli erilisel moel ringi käidud: koha tuli lauale katkisena, tükkideks lõhutuna, koos küpsetatud tomatite ja esialgu lausa ehmatavalt tugevamaitselise pestoga. Alles teisel-kolmandal suutäiel, maitsetega kohenenult, sai anšoovisepestost, tomatitest ja leebest kalast meeldivalt kokkukõlav ansambel. Eel- ja pearoad on Umamis tugevamalt esindatud kui magus, "Mätta"-nimelise küpsiseroa maitsed ja tekstuurid jätsid ükskõikseks. 
    Teenindus, mille kohta esimestel nädalatel kriitilisi sõnavõtte võis lugeda, oli suve edenedes vägagi sujuvaks lihvitud. Külalisi märgati, tervitati ja juhatati lauda - võiks arvata, et elementaarne restoraniviisakus, kuid tegelikkuses vägagi harv nähtus. Menüüd, joogid, leivad, road ilmusid õigel ajal, ettekandjad tundsid toite ja oskasid pakkuda jooke, mida samuti viimasel ajal eriti sageli ette ei tule.
    Ootamatute vihmavalingute jaoks on strateegia välja töötatud – toimub kiire ümberpaiknemine majja. Tükk aega enne esimesi piisku käis ettekandja lauad läbi ja andis teada, millisesse lauda end majas sisse seada. Osa rahvast leidis varju kõrvalhoone katuse all. Neid, kes vihma tõttu eine lõpetama oleks pidanud, ei paistnud seekord olevat, kuigi mõnikord tulevat ka seda ette, et kõik ei mahu majja ära. Siis antakse sellest küll juba broneeringut tehes teada. Laud tasuks aga igaks juhuks ette kinni panna, suur suvi on õuesistujaid soosinud ja "Umami" on osutunud erakordselt menukaks.
    Toit: 9
    Teenindus: 10
    Interjöör: õues 10, toas 8, kokku 9
    Aadress: Kadaka tee 141, Tallinn
    Telefon:  600 1035
    Avatud:  T-P 12-23
    Põhiroogade hinnad: 8,40-17,90 eurot
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.