Venemaa riigistab Krimmi ettevõtted

19. november 2014, 14:44
Krimmi Vabariigi juht Sergei Aksjonov.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141119/NEWS/141119598/AR/0/AR-141119598.jpg

Lisaks turismitööstuse kokkuvarisemisele ja ettevõtete muust maailmast äralõikamisele ootab Krimmi poolsaare firmasid ees ka natsionaliseerimine, kirjutab Bloomberg.

Krimmi majandus on alates sellest, kui Venemaa poolsaare annekteeris, tugevalt kannatada saanud. Nüüd liigub Krimmi Kremli-meelne valitsus agressiivselt selles suunas, et võtta üle ettevõtted alates pagariäridest kuni laevatehasteni.

Poolsaare suurim leiva- ja kondiitriäri Krymhleb natsionaliseeriti 12. novembril. Firma omanikke süüdistati rahapesus, et rahastada sõjategevust venemeelsete mässuliste vastu Ida-Ukrainas. Samuti võeti üle ettevõte, kes tarnib Krymhlebile jahu.

12. novembril arestis uus valitsus ka Ukraina oligarhile kuuluva puhkusekompleksi. Krimmi võimud põhjendasid seda väitega, et ettevõtte omanikud blokeerisid avaliku läbipääsu lähedalasuvatele aladele.

Hiljuti tabas sama saatus ka Krimmi suurimat laevaehitusfirmat Zaliv. Augusti lõpus tungisid end Krimmi omakaitsejõududeks nimetavad mehed firma peakontorisse ning nõudsid, et juhtkond annaks kontrolli üle Moskva ettevõttele.

„Kõiki ettevõtteid, kes tegutsevad ebaefektiivselt, on pankroti äärel või omanikest hüljatud, ootab ees natsionaliseerimine,“ lausus Krimmi esindav Vene riigiduuma saadik Sergei Tsekov 13. novembril.

Krimmi võimud on lisaks ähvardanud seisata nende ettevõtete töö, mis on nende sõnul Vene pankadele võlgu. Just sellisesse olukorda on sattunud ka Austria firma Activ Solari arendatav päikeseenergiat tootev jaam, mis võlgneb Krimmi vabariigi juhi Sergei Aksjonovi sõnul Vene pankadele 300 miljonit dollarit.

Septembri alguses otsustas Krimmi riiginõukogu natsionaliseerida Dnepropetrovski oblasti kuberneri Ihor Kolomoiski kogu poolsaarel asuva vara. Otsust toetas 100 saadikust 70.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    19. November 2014, 14:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing