Rainer Saad • 29 september 2016
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Naftaralli ei ole jätkusuutlik

Saudi Araabia naftaminister Khaled al-Faleh Alžeerias toimunud kohtumisel.
Saudi Araabia naftaminister Khaled al-Faleh Alžeerias toimunud kohtumisel.  Foto: epa

Naftaturgu tabas kolmapäeval üllatus, kui Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmed jõudsid esimest korda pärast 2008. aastat kokkuleppele vähendada tootmismahtu. See tõstis nafta hinda 6%.

OPECi liikmed jõudsid Alžeerias kokkuleppele vähendada tootmist 32,5–33 miljoni barrelini päevas. „Me otsustasime vähendada päevast tootmist 740 000 barreli võrra,“ ütles Reutersile OPECi liikmesriigi Iraani naftaminister Bijan Zangeneh. Allikate teatel jõustub kokkulepe novembris, mil OPECi liikmed kogunevad Austria pealinnas Viinis ning läbirääkimised käivad ka OPECisse mitte kuuluvate riikidega, et need oma tootmist ei suurendaks.

Ei ole pikaajaline tõus

Nafta hind rallis eile 6 protsenti, Brenti toornafta tõusis Bloombergi andmetel üle 49 dollari taseme, WTI nafta 48 dollari lähedale. Vaatamata suurele rallile on analüütikud skeptilised, et tegemist on jätkusuutliku tõusuga. „Ma arvan, et see oli suur üllatus kõigile,“ ütles CBC Newsile FirstEnergy Capitali asepresident Martin King. „Keegi turul ei oodanud, et Alžeerias jõutakse mingile kokkuleppele. Tõenäoliselt jääb nafta hind 40–50 dollari vahemikku, kus see oleks jäänud püsima ka ilma kokkuleppeta,“ sõnas ta.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt