Rõivas: eks aeg annab arutust

Taavi Rõivas hetk enne oma viimase kõne pidamist riigikogus peaministrina.  Foto: Andres Haabu
Eliisa Matsalu • 9. november 2016 kell 13:15

Täna peaministri toolilt lahkuma sunnitud Taavi Rõivas ütles, et jätkab endiselt parempoolse maailmavaate eest võitlemist. „Vaatan suure huviga, kuidas uue koalitsiooni katse läbi läheb,“ märkis ta.

„Vaatame, milline valitsus siis moodustatakse, ettevalmistused on käinud pikka aega ja täna ei vaevuta seda isegi salgama,“ ütles Rõivas. „Tõenäoliselt on IRL, Keskerakond ja SDE kokkulepetes juba üsna kaugele jõudnud. Usun, et nii IRLi kui ka SDE tippjuhtkond olid asjas sees juba pikka aega, kuid mõlema erakonna fraktsioonid mitte. Neil on kindlasti palju küsimusi,“ rääkis Rõivas.

„Võime ju hunti metsakutsuks nimetada, kuid ega ta sellepärast vähem teravate hammastega ole,“ vastas Rõivas küsimusele, miks valitsuses pidevalt intriigid õhus olid. „Ma ei häbene välja öelda, et kui mulle on näkku valetatud, siis nii ka on,“ ütles ta. Rõivas rääkis, kuidas veel esmaspäeval istusid tema vastas Margus Tsahkna ja Jevgeni Ossinovski, kes omavahel pidasid salakõnelusi. „Noh.. väga raske on neid inimesi nüüd siiralt ja tõsiselt võtta,“ ütles ta.

Rõivase sõnul pole Reformierakond oma võitlust parempoolse maailmavaate eest lõpetanud. „Kaugel sellest, seisame selle eest alati,“ ütles ta. „Vaatame suure huviga, kuidas uue koalitsiooni katse läbi läheb.“

Küsimuse peale, kas ta tunneb ka pettumust, vastas Rõivas, et on südamest tänulik, et tal on olnud võimalik 961 päeva Eesti jaoks olulisi asju teha. „Enamikul inimestel ei teki iial sellist võimalust, nagu Eesti inimesed mulle andsid,“ ütles ta.

Rõivas märkis, et nägi riigikogu saalis umbususalduse ajal IRLi liikmeid, kelle silmist paistis, et nad on juba pikalt harjunud mõttega, et Reformierakond enam valitsust ei juhi. „Kuid nägin ka neid, kelle silmist paistsid tugevad süümepiinad. Ma tean neid inimesi, oleme kaua koostööd teinud, koos mitu puuda soola söönud, vastu seisnud opositsiooni kriitikale. Ma saan aru, et neile öeldi, et nii on vaja hääletada ja muudmoodi ei saa,“ lisas ta.

Ta lisas, et ta ei hirmuta eestlasi vasakpöördega, vaid lihtsalt nendib fakti. „Näen, et vasakpööre on võimalik ja mina selles midagi positiivset näha ei oska,“ ütles ta.

"Tunnistan, et olen nii isiklikult kui ka erakonnana teinud vea, et olen uskunud neid, kes mulle silma sisse vaadates on vassinud. Kuid riigi ees on Reformierakond oma tööd hästi teinud," lisas ta. "Minu soovitus IRLi liikmetele on kümme korda järele mõelda, kas nad tegelikult ka tahavad seda vasakpööret."

Hetkel kuum