Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: kõhklused ja küsimused Raadil

    Eesti Rahva Muuseumi kodulehekülje järgi otsustades on Pööriöö pigem grupitoitlustusasutus kui restoran. Kui veab, saavad Eesti kuulsaima köögi roogadest siiski osa ka üksikkülastajad.

    Punktid: 17Toit-jook: 6Teenindus: 5Interjöör: 6

    Aadress: Muuseumi tee 2, TartuTelefon: restorani oma pole avalikustatud, muuseumi info 736 3051, 736 3052Avatud: T-P 12-19, K 12-21Pearoogade hinnavahemik: 7,50-12,50

    Loe teisi restoraniteste: www.aripaev.ee/restoranitest

    Restoranil endal eraldi kodulehte pole ja muuseumi omalt leiab vaid nende grupimenüü, mida saab ette tellida. “Üksikkülastajaid toidavad restoran ja kohvik rõõmuga jooksva järjekorra alusel,” lubatakse koduleheküljel optimistlikus kantseliidis.
    Riigi esisöökla
    Minul selles “rõõmuga jooksvas järjekorras” esimesel korral ei vedanud. Olin enne Tartusse sõitmist igaks juhuks muuseumisse helistanud, et uurida, kas restoran on sel päeval valmis “üksikkülastajat” vastu võtma ja saanud jaatava vastuse. Kohale jõudes selgus aga, et siiski pole – restoran valmistus õhtuseks ürituseks. Õieti polnud teenindajad üksmeelel, kas restoran on avatud või ei. Alguses ütles üks teenindaja kindla “ei”, teine aga kindlalt “jah”. Kui olin lauda istunud, menüüga tutvunud ja kelner minu soovidega kööki läks, selgus, et süüa siiski ei saa. Mis sellest, et kell oli neli ja üritus pidi algama kell seitse ehk pärast restorani ametlikku lahtiolekuaega.
    Tartu toitlustusettevõtjad on ERMi restorani nimetanud Eesti riigi esisööklaks ja vähemalt sisekujunduse koha pealt olen nendega päri: suur, hubasuse ja intiimsuseta ruum on pigem söökla kui restoran. Sööklafunktsioonist lähtuvalt on paika pandud ka avamisajad, uksed pannakse kinni muuseumiga samal ajal, mis tähendab, et vaid ühel päeval nädalas, kolmapäeval, on võimalik Pööriöös õhtust süüa. Muudel päevadel pannakse kulbid nurka juba kell seitse. Sööklalikkust lisas ka asjaolu, et restorani sisenemisel tuli mööduda köögiukse kõrvale ladustatud taarakastide virnast – kas tõesti sai meedias kuulsaks kirjutatud kallist inventari kööki nii palju, et laopinda tuleb külastajate poolelt juurde võtta?
    Lühike menüü
    Menüüs on kaks suppi, üks taimetoit, neli pearooga ja kolm magustoitu. Suurimaks üllatuseks on eelroogade puudumine. Samas ega meie rahvatraditsioonis polegi mitme käigu kallal mekitamist, talurahvas sõi kõhu kiirelt ja korralikult täis ja läks tööle tagasi. Ka joogikaart on napp. Kohalikke joogitraditsioone taaselustav käsitööõlle ja -siidri buum pole Pööriöösse jõudnud. Ei pakuta ühegi Eesti väiketootja õlut, siidrit ega mahla, kohalikust marjaveinist rääkimata. Ainsana esindab väiketootjaid Põhjaka restorani astelpajunaps. 
    Eritellimusel valminud nõud on kaunid ja kokad on road nendega kenasti harmoneerima pannud. Ilu aga on rohkem kui maitset. Hernekreemi, ahjutomatite ja ürdikartulitega serveeritud seakarree oli üpriski tuimaks küpsetatud. Koha­kala andis tunnistust koka keskpärastest kalaküpsetusoskustest, selle lisandiks lubas menüü aurutatud brokolit, taldrikul olid aga lillkapsas ja värvilised peedid, viimased millegipärast külmad. Eredaima mulje jättis lopsakalt koorene puravikusupp, mis menüüs küll ebamäärast metsaseenesupi nime kandis.
    Magusavalikus pakkus suurimat üllatust jõulukook. Ei, mitte maitse pärast, maitselt oli see keskpärane, vaid ainuüksi oma olemasoluga. Käes on veebruari teine pool, aga Raadil on ikka veel jõulud?!
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.