Äripäev • 20. juuni 2017 kell 9:20

Ametiühingud soovitavad anda pühade eel lisapuhkust

Ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson  Foto: Raul Mee

Eesti Ametiühingute Keskliit soovitab ettevõtetel anda nädalavahetusele langevate riigipühade eest tasustatud vabu päevi lisaks.

Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul on eestlastel võrreldes teiste Euroopa riikidega lisapuhkusepäevi palju vähem. „Näiteks Rootsis on 14 riigipüha, Soomes 13 ja Prantsusmaal 15 ning on täiesti tavaline, kui riigipüha on teisipäeval või neljapäeval, siis on vaba ka esmaspäev või reede. Seega on teised Euroopa riigid lisapuhkusepäevadega oluliselt heldemad kui Eesti,“ rääkis Peterson.

Ta lisas, et ka riigikogu on arutanud võimalust anda eestlastele tasustatud vaba päev, kui riigipüha langeb nädalavahetusele, kuid riigikogu põhiseaduskomisjon lükkas eile algatuse tagasi.

Tele2 on esimene ettevõte, mis hakkab omaalgatuslikult andama töötajatele lisapuhkusepäevi, mis tähendab, et ettevõtte töötajad saavad jaanipühadel kolme vaba päeva asemel neli.

„OECD andmetel töötab eestlane keskmiselt 1852 tundi aastas ja maailma töörügajate edetabelis oleme kümnendal kohal. Vaadates, kui palju me töötame ja kui vähe puhkame, siis võib öelda, et eestlased töötavad end surnuks,“ ütles Tele2 personalijuht Helena Evert.

„Võtsime vastu otsuse, et kõik töötajad saavad tasustatud puhkusepäeva lisaks, kui riiklik püha langeb nädalavahetusele,“ selgitas ta ja lisas, et nii on Tele2 töötajatel sel aastal koos tasustatud haiguspäevadega ja talvepuhkusega üheksa lisapuhkusepäeva.

Petersoni sõnul ei ole ametiühingute keskliidule teada rohkem ettevõtteid, kes annaksid tasustatud vabu päevi, kui riiklik püha langeb nädalavahetusele. „Eestlased vajavad lisapuhkust ja seda eriti enne pühi, kui on sageli kiirem töötempo. Kutsume kõiki Eesti ettevõtteid üles taoliste algatustega kaasa tulema. Kõik, mis on kasulik töötaja tervisele, on ka kasulik ettevõttele, sest terve ja õnnelik töötaja teeb produktiivsemalt tööd,“ ütles Peterson.

Hetkel kuum