Sirje Rank • 3. juuli 2017 kell 10:54

EL ja Jaapan kaubandusleppele lähedal

Kaubandusvolinik Cecilia Malmström (vasakul) kõnelustel Jaapanis  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Liit ja Jaapan loodavad selle nädala neljapäeval välja kuulutada poliitilise kokkuleppe Euroopa Liidu ja Jaapani vahelise vabakaubanduslepingu sõlmimiseks, millega oleks hõlmatud enam kui neljandik maailma SKPst.

„Me loodame neljapäeval välja kuulutada, et oleme jõudnud poliitilisele kokkuleppele,“ ütles täna Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström. „See puudutab juurdepääsu turule, tariife, teenuseid, avaliku sektori hankeid,“ vahendas agentuur Bloomberg. Lahtiste küsimuste hulgas on esialgu veel investeeringuid puudutav.

Malmströmi sõnul teevad avalduse poliitilise kokkuleppe saavutamisest Jaapani peaminister Shinzo Abe, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Ülemkogu president Donald Tusk enne reedel algavat G20 riikide tippkohtumist Hamburgis.

Viimasel osaleb ka USA president Donald Trump, kelle üks esimesi otsuseid ametisse asudes oli USA allkirja tagasi võtmine president Barack Obama ajal läbi räägitud Vaikse Ookeani üleselt vabakaubanduslepingult, et Ameerika huvisid teistmoodi kaitsta. USA enesesse pöördumine on ärgitanud teisi maailma riike omavahelist kaubanduskoostööd tihendama.

Hetkel kuum