Äripäev • 28 september 2017

BaltCapi taristufondi esimene projekt on Leedus

Biomass.  Foto: Scanpix/Reuters

BaltCapi taristusse investeerima hakkav uus fond, millesse on raha pannud ka Eesti suuremad pensionifondid, finantseerib esimese projektina biomassil töötavasse soojajaama Leedus.

Juulis loodud BaltCapi infrastruktuurifondi (BaltCap Infrastructure Fund) esimnene projekt saab olema 48 megavati suuruse võimsusega biomassijaam Vilniuses. Kokku 16 miljoni euro suuruse rahastuslepingu sõlmis taristufond Axis Technologiesiga

Gariūnai piirkonda kerkiv jaam peaks valmis saama ning tööd alustama 2019. aasta alguses. Prognooside järgi peaks see katma pea 10% Vilniuse küttenõudlusest. Jaam ehitatakse valmis ühegi toetuseta ning viib alla Vilnisue küttehinnad, ent ka süsihappegaasi heitmed, ütles pressiteates fondi partner Šarūnas Stepukonis.

BaltCapi infrastruktuurifond asutati juulis ning selle mahuks on plaanitud 100 miljonit eurot. Fond hakkab investeerima Leedu, Läti ja Eesti taristu arendamisesse. Investorite seas on näitweks LHV, SEB ja Swedbanki ehk Balti turu suurimate tegijate pensionifondid ja Swedbanki elukindlustus.

Fondi kapitalist 60% tulebki penzsionifondidelt, mis on seni kõige suurem kohalike pensionifondide investeering Baltikumi suunatud erakapitalifondi. Taristufondi ankurinvestor on Euroopa Investeerimispank (EIB), mis panustab nn Junckeri plaani toel fondi 20 miljonit eurot.

Hetkel kuum