Äripäev • 26. märts 2018 kell 6:19

Mullu vaidlustati kaks protsenti riigihangetest

Riigihangetest vaidlustati mullu 2%.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Möödunud aastal esitati 10 375 alustatud riigihankele 211 vaidlustust, millest riigihangete vaidlustuskomisjon rahuldas alla veerandi ehk 44 vaidlustust, teatas rahandusministeerium.

Riigihangete vaidlustuskomisjoni esimehe Taivo Kivistiku sõnul langes võrreldes aasta varasemaga esitatud vaidlustuste arv 51 võrra (262 asemel 211 vaidlustust; 2015. aastal 272). Vaidlustusi rahuldati kolmandiku võrra vähem ehk 44, aasta varem oli see number 66, lisas Kivistik.

Komisjon vaatas läbi 130 ja jättis läbi vaatamata 81 vaidlustust. 10 juhul jäeti vaidlustus osaliselt läbi vaatamata. Vaidlustuskomisjoni läbivaadatud 130 vaidlustusest rahuldati 44 ja jäeti rahuldamata 73 vaidlustust. Vaidlustaja loobus vaidlustusest 19 ja hankija tunnistas vaidlustuse põhjendatuks 4 korral. Vaidlustus lahendati kokkuleppel ühel korral.

Vaidlustuse läbi vaatamata jätmise olulisemad põhjused olid hankija hankemenetluse või otsuse kehtetuks tunnistamine või õigusrikkumise kõrvaldamine (43 korral) ja vaidlustuse mittetähtaegne esitamine. 

Kõige rohkem vaidlustati järgmiste hankijate tegevust/otsuseid: Tartu linnavalitsus 10 juhul (kokku alustanud 143 hanget), Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus 7 juhul (kokku alustanud 181 hanget), Elektrilevi 7 juhul (kokku alustanud 680 hanget), Elering 7 juhul (kokku alustanud 91 hanget), Rahandusministeeriumi Infotehnoloogiakeskus 7 juhul (kokku alustanud 19 hanget). Esitatud vaidlustuste arv ei näita vaidlustatud hangete arvu, sest ühes hankes võib olla esitatud mitu vaidlustust ning samuti ei saa vaidlustuste arvu järgi teha järeldusi hankija hanketegevuse kvaliteedi kohta, kuna kõiki esitatud vaidlustusi ei rahuldata.

Enim esitasid vaidlustusi ettevõtjad: Leonhard Weiss Energy 5 juhul, Santa Monica Networks 3 juhul ja Tiptiptap 3 juhul.

Hetkel kuum