Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Galerii: miljonimeierei avamine
Eile avati Viljandimaal Pajumäe talu uus meierei, mis suudab toota eelnevast poole rohkem piima, 3000 liitrit päevas.
Pajumäe talu peremehe Viljar Veidenbergi sõnul annab uus meierei uue hingamise.Foto: Andras Kralla
„Uus meierei võimaldab toota rohkem juustu ning annab võimaluse äri laiendamiseks välisturgudele,“ ütles talu peremees Viljar Veidenberg.
Uue piimatöötluskoha energiatarbimiseks on ehitatud 54 kW võimsusega päikesepaneelide park. Selle toodetud energia katab suures osas jahutusseadmete vajaduse, mille jääksoojus omakorda kütab ruume ning tarbevett. Tootmisprotsesse toetavad kaasaegsed seadmed, kuid Veidenbergi sõnul saab rohi karjamaalt piimaks poelettidel vaid tänu töötajatele.
Investeeringu suurus on 1,1 miljonit eurot. Uue töötlemishoone rajamist ja töötlemisseadmete ostu toetas 45% ulatuses PRIA, rahastamisel aitasid kaasa Maaelu Edendamise Sihtasutus ja Swedbank.
Pajumäe talu alustas piima töötlemisega 1998. aastal. Esimesena toodeti jogurtit ja kohupiima, seejärel lisati moose ja saadi kohupiimakreem. Edasi on tulnud erinevad kooretooted, näiteks hapukoor ja või. Seejärel ghee ehk või-õli ning alles 2014. aastast juust.
Minu Äripäeva kasutamiseks logi sisse või loo konto.