Äripäev • 7. oktoober 2018 kell 8:48
Lätis olid eile valimised  Foto: CARO/Scanpix

Läti üldvalimised võitis Vene-sõbralik erakond

Erakond Üksmeel võitis esialgsete tulemuste kohaselt Läti Seimi valimistel 19,9% häältest, oodata on keerulisi koalitsioonikõnelusi.

Üksmeel on Lätis tuntud selle poolest, et on aktiivseim sealse Vene vähemuse esindaja. Üksmeelega suure tõenäosusega koostööd tegevad ning populistikuks peetavad KPV LV ning Uus Konservatiivne Erakond said vastavalt 14,1% ja 13,6% häältest.

Liberaalne ja Euroopa-meelne Arengu Eest/Poolt! saavutas neljanda tulemuse 11,43% tulemusega. Rahvuslik Liit sai 10,87, Roheliste ja Talurahva Liit 10,57 ja Uus Ühtsus 6,49 protsenti häältest.

Valimiste osalusprotsent jäi 54,6 juurde.

Kuivõrd Läti parlamenti sai seitse erakonda, on selge, et koalitsiooniläbirääkimised tulevad päris keerulised. Ka eelmistel valimistel sai erakond Üksmeel enim hääli, ent toona jäeti see koalitsioonist välja, kuivõrd parteil on tihedad suhted Venemaaga.

Sedapuhku näivad asjad aga kulgevat Üksmeelele soodsas suunas. Üksmeele esimees esimees Nils Ušakovs ütles, et ükski valitsuse koosseis ei ole seekord võimalik ilma Üksmeeleta. “Teistlaadi koalitsioon koosneks võõravihkajatest ja homoõiguste toetajatest. Selline saaks püsida vaid kaks või kolm nädalat," kommenteeris ta.

Hetkel kuum