Artikkel
 • Kuula

  Ukraina ajakirjanik: Zelenski retoorika muutub karmimaks

  Koomik ja telenägu Volodomõr Zelenski jõudis Ukraina presidendivalimistel teise vooru. Foto: Scanpix

  Ukraina ajakirjaniku Vitali Portnikovi hinnangul muutub Ukraina presidendivalimiste esimese vooru võitja Volodomõr Zelenski retoorika Venemaa suhtes karmimaks, sest keegi ei taha Vene-sõbralikku presidenti.

  Valimiste esimeses voorus enim hääli saanud Volodomõr Zelenski on varem välja paistnud selle poolest, et on olnud Venemaa presidendi Vladimir Putini suhtes pigem pehme. Ta on öelnud, et "Putiniga tuleb rääkida" ja "Keegi ei oota Ukrainat Euroopa Liidus". Paljud olid mures, et see teeb temast Venemaa poole hoidva kandidaadi. Portnikov aga arvab, et sellele retoorikale suurt tähelepanu pöörata ei maksa.
  "See, mida ta ütles, ei ole üldse tähtis. Eile rääkis ta juba teist juttu." Zelenski ütles, et Putiniga võib rääkida ainult pärast okupeeritud territooriumite tagastamist ja reparatsioonide väljamaksmist. "Ma olen veendunud, et mida kiiremini me läheneme valimistele, seda rangemaks ja Venemaa-vastasemaks muutub tema retoorika," rääkis ta. Venemaad pooldav president on Portnikovi arvates Ukrainas üldse võimatu.
  "Ainuke president, kes sellest aru ei saanud, oli Viktor Janukovõtš. Oma presidendiks oleku aja lõpuni tal istuda ei õnnestunudki. See on see, mida ma alati seletan Zelenski pooldajatele: ei ole tähtis, kelle poolt te hääletate. President hakkab niikuinii teostama muud poliitilist programmi. Seda programmi, mis tuleb Ukraina pealinnast,“ lisas ta.
  Käivad ka kuulujutud, et Vladimir Zelenski on Ukraina oligarhi Ihor Kolomoiski käsilane. Portnikov arvab, et nende vahel on seos, aga kui Zelenski saab presidendiks, ei pruugi temast saada Kolomoiski „nukk“. „Zelenski ja Kolomoiski vahel seos on reaalselt olemas. Aga alati tuleb küsida, kui tugev see seos on. Et olla niiditõmbaja pikka aega, pead sa protsessi kontrollima kogu aeg. Kolomoiskil ei ole niisugust võimalust,“ hindas Portnikov.
  Reformid on hädavajalikud
  Praegust presidenti Petro Porošenkot on kritiseeritud selle poolest, et reformid on Ukrainas olnud viimastel aastatel liiga tagasihoidlikud. Portnikov sellega ei nõustu.
  „See on demagoogia. Viimase viie aasta reformid olid efektiivsemad kui eelmise 23 aasta jooksul. Ukraina saavutas vingeid tulemusi iseenda jaoks. Ukrainas tehakse pensionireformi. See ei ole perfektne, aga toimib. Oli vist oht, et kümne aasta pärast ei saa üldse keegi pensione. Paljud kritiseerivad meditsiinireformi, aga see on üks efektiivsemaid reforme selle sektori ajaloos. Kohtureform läheb aeglasemalt, aga kohtunikke vahetatakse,“ loetles ta.
  Samas leiab Portnikov, et Porošenkot ei ole vaja siduda nende reformidega. „Ta pigem tegeleb nende küsimustega, mille puhul kehtib see, et kui me neid ei lahenda, siis kõik majandusreformid meie riigis on mõttetud. Sest ei ole arusaadav, mille jaoks me neid teeme. Kui meil ei ole sisulisi erinevusi Venemaaga, siis me oleksime nagu Kalužskaja oblast, ainult demokraatiaga. Ja paljud ukrainlased tahaks, et nii oleks. Aga on ka inimesi, kes tahavad, et me oleks nagu Eesti või Läti - riigid, kes tsivilisatsiooni mõttes Venemaast eristuvad. Peamine konflikt ongi nende gruppide vahel,“ hindas ta.
  Pühapäeval peetud Ukraina presidendivalimiste esimeses voorus sai Zelenski veidi enam kui 30% häältest, samas kui Porošenko skooriks jäi 17%. Kolmanda koha sai esimeses voorus kahekordne peaminister Julia Tõmošenko 13%ga. Ta ütles pressikonverentsil, et kaalub hääletustulemuste vaidlustamist.
  Kokku käis presidendivalimiste esimeses voorus valimas 64% hääleõiguslikest kodanikest. Valimiste teine voor peetakse 21. aprillil.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Tarmo Ulla: leiutaks hoiupõrsa, mis alistab TikToki Kuidas võita noorte tähelepanu infouputuse ajastul?
Finantsteadmised on kõige kesisemad 18–29aastaste hulgas. Me peaksime välja mõtlema, kuidas viia rahatarkus just selle vanuserühmani, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
Finantsteadmised on kõige kesisemad 18–29aastaste hulgas. Me peaksime välja mõtlema, kuidas viia rahatarkus just selle vanuserühmani, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
USA aktsiaturg tõusis tänavuse aasta tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tegi reedel uue tänavuse tipu, tõustes 0,59% 4594,63 punktini.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tegi reedel uue tänavuse tipu, tõustes 0,59% 4594,63 punktini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Eesti kõige edukam firma lõikab kasu Infortari börsileminekust
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Kliimakõneluste võõrustaja võib naftatootmist hoopis suurendada
Araabia Ühendemiraadid, mis võõrustavad tänavust kliimakonverentsi, võivad lähiaastatel oluliselt suurendada naftatootmist, vahendab BBC.
Araabia Ühendemiraadid, mis võõrustavad tänavust kliimakonverentsi, võivad lähiaastatel oluliselt suurendada naftatootmist, vahendab BBC.
Tuhanded CNG-autod said tänasest sõidukeelu
Tuhanded CNG-l ehk surugaasil vuravad autod ei tohi alates tänasest enam teedel sõita.
Tuhanded CNG-l ehk surugaasil vuravad autod ei tohi alates tänasest enam teedel sõita.
Soome suurfirma asepresident: julgustan Eesti valitsust palju jõulisemalt tegutsema
Ma julgustaksin Eesti valitsust tegema palju kiiremini otsuseid, et siinsetel ettevõtetel oleks ligipääs roheenergiale, rääkis Pauligi kommunikatsiooni- ja jätkusuutlikkuse asepresident Kaisa Lipponen.
Ma julgustaksin Eesti valitsust tegema palju kiiremini otsuseid, et siinsetel ettevõtetel oleks ligipääs roheenergiale, rääkis Pauligi kommunikatsiooni- ja jätkusuutlikkuse asepresident Kaisa Lipponen.
Tartu–Helsingi lennuliini hankele tuli ainult üks pakkumine
Tartu–Helsingi lennuliini teenindamise rahvusvahelisele hankele tehti tähtajaks üks pakkumus, see tuli Soome Finnairilt.
Tartu–Helsingi lennuliini teenindamise rahvusvahelisele hankele tehti tähtajaks üks pakkumus, see tuli Soome Finnairilt.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.