Hinda kergitav naftalepe on sündimas

22. november 2016, 15:45
OPEC
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161122/BORS/161129924/AR/0/AR-161129924.jpg

OPECi Nigeeria delegaat Ibrahim Waya tunnistas ajakirjandusele, et nafta tootmismahtude kokkuleppe sünd on lähedal.

“On kindel, et kõik on pardal,” ütles delegaat ning märkis, et kõik osapooled on huvitatud naftaleppe sündimisest. “Kõik mõistavad, et panused on kõrgel.”

Analüütikute seas on sel nädalal üha suurem kindlus selles, et naftalepe viimaks sünnib ning OPEC kärbib tootmismahte ja annab seega oma panuse, et hind hakkaks tõusma. Juba ainuüksi kuuldused kokkuleppest on pannud nafta hinna sel nädalal 6,9% rallima.

OPECi septembris toimunud kohtumise tulemusena leiti, et organisatsioon kärbib naftatootmist 32,5-33 miljoni barrelini päevas. Kui nii, oleks tegu esimese reaalse tootmismahtude kärpimisega viimase kaheksa aasta jooksul. Möödunud kuul tootsid OPECi liikmed 33,6 miljonit barrelit naftat päevas.

OPECi liikmed on alates septembris peetud Alþeeria kohtumist pidevalt arutanud novembris peetava kohtumise tulemuste üle. Nii on mõned liikmed, eesotsas Iraaniga olnud pigem tootmismahtude kärpimise vastu. Iraan on põhjusena toonud sanktsioonide alt vabanemise ning soovi oma majandust taas üles ehitama hakata. Iraak seevastu on öelnud, et kuna nad võitlevad ISISe vastu, on õigustatud nende erikohtlemine.

Leppe üks põhiküsimusi on ka see, mida teeb Venemaa, kes OPECisse ei kuulu. Vene energiaminister Alexander Novak on öelnud, et Venemaa seisukohast on mõttekas tootmismahud pigem külmutada, mitte neid kärpida. Venemaa on viimastel kuudel suurendanud naftatootmist.

Commertzbank on oma naftaraportis tõdenud, et tõenäoliselt hakkavad Pärsia lahe riigid tootmismahte isekeskis kärpima. Seda aga ilmselt vaid juhul, kui teised OPECi liikmed seda ära ei kasuta ning tekkinud tõusvate hindade tingimustes tootmismahte ei tõsta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. November 2016, 15:25

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing