Mait Kraun • 7. mai 2018 kell 9:56

Norra lõhetootjaid ootab uus maks

Nõudlus lõhe järele hoiab hinda üleval ka sel aastal.  Foto: Scanpix/Reuters

Norras plaanitakse kalatööstusele uut maksu, mis on juba praegu tootjate seas tekitanud suurt protesti, kirjutab Kauppalehti.

„Meie organisatsioon tahab näha, et valitsus võtab maksude pärast vastutuse. Kalatööstuses on kõikumised suured ning maksud ei saa põhineda sellel, et tootjatel on paar aastat hästi läinud ning valuutakursid on soodsad. Tahaksime asjad suuremas pildis üle vaadata,“ ütles Norra Meretoidu Liidu juht Jon Arne Grottum.

Nädala alguses selgus, et Norra valitsus plaanib kehtestada loodusressurside kasutamisele täiendava maksu. Detailset plaani veel ei ole, aga turud rääkisid 2-5protsendilisest maksutõusust. See võib lõhetootjate oodatavaid kasumeid mõjutama hakata.

Grottum tõi ka välja, et tegevuslubade hankimine pole varem nii kallis olnud. See tõstab kohalike omavalitsuste tulusid.

Norra kalandusminister Per Sandberg aga väitis, et planeeritud ressursimaks ei tohiks kalatootjate üldist maksukoormust tõsta.

Norra lõhetootja Leroy Seafood, mis moodustab suure osa ka investor Toomase portfellist, on täna langenud 0,03 protsenti, 61,50 Norra kroonini. Kõige suurem lõhetootja on Norras aga Marine Harvest, mille aktsia on tänavu kallinenud 29,5 protsenti.

Hetkel kuum