Rait Kondor • 11. detsember 2018 kell 21:27

USA energeetikaamet: USA lõpetab 2018. aasta maailma suurima naftatootjana

San Ardo naftaväli California osariigis Ameerika Ühendriikides.  Foto: SIPA/Scanpix

USA energeetikainfo amet (EIA) teatas et USA toornaftatoodang küll ei tule päris nii kõrge, nagu oli nende varasem prognoosi, siis ometi tõuseb toodang aasta lõpuks rekordilise 10,88 miljoni barrelini päevas, millega Ameerika Ühendriigid jõuavad naftatootmises maailma esimeseks, vahendab Reuters.

EIA prognoosib, et USA käesoleva aasta naftatoodang tõuseb 1,53 miljoni barreli võrra päevas, mis on veidi madalam, kui varasemalt prognoositud kasv 1,55 milljonit barrelit päevas. Naftatootmise kogumaht jõuab Ameerika Ühendriikides 2018. aastal 10,88 miljoni barrelini päevas, mis ületab senist USA naftatootmise tippu, milleks oli 1970. aastal saavutatud 9,6 miljonit barrelit päevas.

EIA prognoosib 2019. aasta USA naftatoodanguks keskmiselt 12,06 miljonit barrelit päevas.

Ameerika Ühendriikide naftatoodangul on viimastel aastatel aidanud tõusta kildagaasi kaevandamise revolutsioon, mis on avanud uued maa-alused energiakandjate varud. Sellega läheb USA käesoleval aastal mööda senistest suurimatest tootjatest Venemaast ja Saudi Araabiast.

„Ameerika Ühendriigid lõpetavad 2018. aasta maailma suurima naftatootjana,“ ütles EIA juht Dr Linda Capuano.

Hetkel kuum