investor Toomas • 27. juuni 2017 kell 11:15

Investor Toomas: varun juba popkorni

Ryanairilt oodatakse tulemuste märkimisväärset paranemist.  Foto: Reuters/Scanpix

Viskasin pilgu kalendrisse ning avastasin, et peagi tuleb see taas teravalt portfelli suunata.

Investor Toomase kalender  Foto: Äripäev

Nimelt hakkavad vähem kui kuu aja pärast teise kvartali majandustulemusi avaldama ettevõtted, millesse ka mina olen oma raha paigutanud. Kuna Bloombergi poolt küsitletud analüütikud on minu portfelli ettevõtete osas suhteliselt optimistlikud, varun juba aegsasti popkorni, et põhjuse korral oma investeerimisotsuseid tähistada. Avavaatusest saan osa juba 20. juulil, mil oma tulemused avaldab Microsoft.

Ootan head

Suures ootusärevuses viskasin pilgu ka Bloombergi, mis tõstis minu suunurgad tugevalt ülespoole. Analüütikud ennustavad suurimat puhaskasumi ja müügitulu kasvu Leroy Seafoodile, millel on ka minu investeeringute hulgas küllaltki suur osakaal. Täpsemalt peaks lõhekasvataja puhaskasum kerkima 12,4 ning müügitulu 10,4 protsendi võrra.

Rõõmsaks teevad ka analüütikute ennustused Apple’i ja Tallinki suhtes. Laevafirmale prognoositakse 10,9protsendilist puhaskasumi ning 4,6protsendilist käibe kasvu. Õunafirma peaks aga investoreid rõõmustama vastavalt 5,4 ja 6,1protsendiliste kasvunumbritega.

Viimastel kuudel tublit turuväärtuse kasvu näidanud Ryanairilt loodan aga selle jätkumist ka pärast käimasoleva kvartali majandustulemuste avalikustamist. Nimelt peaks analüütikute ootuste kohaselt lennuettevõtte puhaskasum kerkima 14,1 ning käive 5,6 protsendi võrra.

Rõõmusõnumeid peaks tulema aga ka minu teisest Norra tehtud investeeringust Statoilist. Nimelt prognoositakse ettevõttele koguni 22,8protsendilist müügitulu kasvu.

Leidub ka tõrvatilku

Kõige rohkem valmistab mulle muret analüütikute hinnang minu portfellis leiduvale Olympic Entertainment Groupile. Nimelt oodatakse kasiinoärilt 10,6protsendilist puhaskasumi langust ning 1,3protsendilist tagasiminekut müügitulus.

Kuigi juba varasemalt on mulle muret teinud hasartmänguregulatsioonide karmistumine Olympicu sihtturgudel, siis ülemäära palju ma end analüütikute arvamusest siiski kõigutada ei lase. Kaupleb ju ettevõte viimaste aastate odavaimal hinnatasemel ning tegemist on suhtarvude poolest soodsa ettevõttega. Kasumit ja käivet mõjutab aga tõenäoliselt ka fakt, et ettevõte on võrreldes eelmise aasta sama ajaga lahkunud nii Poolast kui Valgevenest.

Tagasihoidlikumat kasvu prognoositakse oma tulemused minu portfelli ettevõtete võrdluses esimesena avaldavale Microsoftile, nimelt peaks puhaskasum eelmise aastaga võrreldes püsima pea samal tasemel ning müügitulu kerkima 7,2 protsenti. Üldpilt oma portfelli ettevõtteid vaadates on mul aga lootustandev ning usun, et ka pärast järgmiste majandustulemuste avaldamist saan kindlalt öelda, et olen oma raha õigetesse kohtadesse paigutanud.

Pealegi ei mõjuta mind üksikute ettevõtete lühiajaliselt kehvad tulemused, sest investeerin pikaajaliselt ning olen oma portfelli ka erinevate sektorite vahel kenasti ära hajutanud. Samas pean aga arvestama, et kõrged ootused tähendavad alati ka seda, et nendele alla jäämine toob kaasa aktsia hinna valuliku reaktsiooni.

 

Hetkel kuum