investor Toomas • 19. november 2018 kell 4:00

Mõistatan naftaturu suunda

Brasiiliast saab Equinori jaoks oluline kasvupiirkond.  Foto: Nerijus Adomatis, Reuters/Scanpix

Mõtlen ja mõtlen, kas osta portfelli juurde Norra naftahiiu Equinori aktsiaid.

Korrektsioon naftaturul on endise Statoili aktsia hinna septembri tipust tublisti alla toonud, sest turul on jälle ülepakkumise hirmud. Vastupidi varasemale kartusele, et USA sanktsioonid Iraani nafta ekspordile hinna üles ajavad.

Septembris maksis Equinori aktsia 234 Norra krooni, reedel 208. Püüan aru saada, kas nafta hind võiks veel langeda ja Equinori aktsiat allapoole tuua, et tekiks soodsam ostukoht. Reedel oli nafta hind kerges tõusus, Brenti nafta maksis 66,76 dollarit barrel, kuid nädalaga langes hind 4,6%. Langus on kestnud järjestikku kuus nädalat. Oktoobri alguses oli hind 86 dollari tasemel. Mõned analüütikud (BNP Paribas) prognoosivad Brenti naftabarreli hinna taastumist 80 dollari tasemel veel sellel aastal.

Reedel kergitas nafta hinda ootus, et naftakartell OPEC teeb detsembris otsuse tootmist piirata, et ei korduks 2014. a järsk hinnalangus. Siin on aga rida küsimärke. Kuuldavasti ei taha OPECi välised tootjad nagu Venemaa kärbetega liituda.

Pilgud USA presidendil

USA president Donald Trump säutsus Twitteris, et OPEC ei peaks tootmist vähendama, hind peab olema madalam. Kas ja kuivõrd võiks OPECi suurim naftatootja Saudi Araabia USA presidendi tahtmist kuulda võtta, olles ise poliitiliselt nõrgestatud ajakirjaniku mõrva ümber lahvatanud skandaalist? Lisaks mängivad rolli nõrgenevad makronäitajad – kui maailma majanduskasv aeglustub, väheneb ka nõudlus nafta järele.

Siingi võib palju olla USA presidendi kätes – näiteks kui G20 tippkohtumisel, mis toimub novembri lõpus, leeveneks vastasseis Hiinaga. Nädalavahetuse APECi (Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö foorum - toim) tippkohtumine siin „sula“ ei näidanud, vastupidi. Ühesõnaga – nafta hinda liigutavad väga mitmed erinevad asjaolud.

Equinorist kirjutasin pikemalt, kui Brasiilias olid valimised, sest Norra järel saab piirkonnast Equinorile kõige olulisem kasvupiirkond. Vahepeal tulid ka kvartalitulemused – alla analüütikute ootuse, kuid siiski oli seal palju positiivset. Viimati teenis Equinor niisama hästi neli aastat tagasi, kui naftabarrel maksis 100 dollarit. Dividende firma siiski suurendada ei plaani, selle asemel on vähendatud võlga. Ja jätkatakse kulude kokkuhoiu kursil - kui nafta hind peaks veelgi alanema, on tasuvuspunkt seda olulisem. Vaba raha vähenes, kuid Equinor jätkas ülesostmisi, millest omakorda sõltub tuleviku kasv.

Analüütikud soovitavad osta

Viimane suurem tehing on sellest kvartalist, ligi 10%ne osalus päikseenergia tootjas Scatec Solar, millega koos käivitas Equinor oma esimesed päikeseenergia projektid 2017 Brasiilias ja 2018 Argentiinas. Suurelt panustab Equinor ka muule taastuvenergiale, ehkki põhitulu tuleb ikka naftast-gaasist. Sellel rindel on positiivsed uudised Barentsi mere suurprojektist, kus tootmine peaks aasta pärast käiku minema.

Norra meedia andmeil pole Equinori insaiderid tänavu aktsiaid juurde ostnud, küll aga müünud. See võib olla märk, et hind on kallis. Reutersisse koondatud analüütikute hinnangud on suure ülekaaluga osta ja hoia soovitused. Aktsia keskmine hinnasiht on 245 Norra krooni.

Hetkel kuum