Ebakindlus USAs näitab kasvu märke

Peeter Koppel 07. mai 2001, 00:00

Ühendriikides kasvas tööpuudus aprillis märtsi 4,3-lt protsendilt 4,5-le protsendile. USA valitsuse raportist selgub, et töökohtade kaotamise tempo on pärast viimast 1991. aastal lõppenud surutist kiireim.

USA ettevõtted kaotasid aprillis 223 000 töökohta, samas kui analüütikud olid oodanud 25 000 uue töökoha loomist. Niivõrd suur kaotatud töökohtade arv näitab vaid üht ? maailma suurima majanduse olukord ei ole nii roosiline, kui veel mõni aeg tagasi taheti välja lugeda esimese kvartali majanduskasvu numbrist.

Suurenev töötute armee vähendab tarbijausaldust, sest üldine töö kaotamise tõenäosuse kasv võib muuta tarbimisharjumusi ? hakatakse kokku hoidma. Tarbimine on aga see mootor, mis on maailma suurimat majandust viimase kümnendi pidevas kasvus hoidnud.

Töökohtade arvu sedavõrd kiirest vähenemisest võib välja lugeda ka maailma suurima majanduse kiiret aeglustumist või mõningatel hinnangutel isegi selle, et majandus on sisenenud langusfaasi.

Töökohtade ootamatult kiire kaotamise tempo sunnib Föderaalreservi 15. mail tõenäoliselt taas baasintressi kärpima. Selle sammu mõju avaldub aga tulevikus ning selle tulemuslikkust ei saa täpselt ette hinnata. Sealsetele aktsiaturgudele pilke pöörates on lähem tulevik tõenäoliselt intressikärbete ootuses optimistlik. Pikemas perspektiivis on reedel avaldatud numbrid aga paraku ebakindluse jätkuva kasvu märgiks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing