Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kaalutlevalt agressiivne investor

    "Kui Indrekul on siht silme ees, siis võib ta selle nimel rügada ööd ja päevad jutti. Tema töövõimest annab tunnistust kas või ülitihe töögraafik - viis päeva nädalas veedab Indrek kas autos sõites või lennukiga lennates," räägib Rahumaa hea sõber ning äripartner Andres Rätsepp mehe töövõimest ning hõivatusest.
    "Mulle vist sobib küll selline aktiivne ja ülitihe elu," nõustub Rahumaa, öeldes, et ärid on üksteisest kaugel, mistõttu tuleb tihti käia Valgevenes, Moskvas, Prantsusmaal. Samuti viibib ta palju Riias ja Liepajas. "Pärast Lauma ostu elasingi Liepajas, mul oli seal korter," meenutab ta. Praegu on Rahumaal korter Riias, kust ta eile hommikulgi Liepajasse sõitis.
    Selle nädala keskel tulnud uudise järgi liidab Klementi emafirma PTA Grupp endaga Läti naistepesutootja Lauma Lingerie, Valgevene naistepesutootja JSC ZAO Milavitsa ning Venemaal registreeritud naistepesupoodide operaatori Linret.
    Pisifirmast saab sellega Eesti mõistes korralik börsifirma, millele oodatakse sel majandusaastal kasumit 95-115 miljonit krooni. Alta Capitali kaudu on Rahumaa üks PTA Grupi omanikke.
    "Rõivaste jaekaubandus on huvitav valdkond," räägib Rahumaa, kelle sõnul liigubki uus PTA Grupp naisterõivaste ja pesu jaekaubanduse väljaarendamise poole Venemaal, Ukrainas ja Baltimaades.
    "Jaekaubanduse ketid rõivaste alal on Venemaal alles tekkimas ja meie segmendis (upper middle) on konkurents hetkel väike," märgib ta.
    Rahumaa hindab Eesti ettevõtjate võimalusi mujal laienemiseks väga headeks ning kuna koduturg on kiiresti väikseks jäänud, siis on paljud ettevõtjad sihikule võtnud välisturud ja igati õigustatult.
    PTA Grupi kiirema laienemise eelduseks peab ta Linreti tugevat meeskonda Venemaal, kes on loonud eeldused kiireks arenguks.
    Samuti on Rahumaa uhke Lauma Fabricsi üle, millel on tema sõnul unikaalne võimalus saada Euroopa üheks juhtivaks pesumaterjalide tootjaks, konsolideerides väiksemaid tootjaid Itaaliast ja Prantsusmaalt.
    Aprillikuus ostis Lauma Prantsuse pitsivabriku Desseilles Textiles. Rahumaa sõnul on idee selles, et tootearendus ja müük Lääne brändidele toimuks Desseilles' kaudu, Lauma Fabrics aga toodaks ja müüks idaturule.
    Partnerid Alta Capitalis, Rätsepp ja Rahumaa, tunnevad teineteist juba seitsmendast eluaastast, kui alustasid kooliteed Tartu 2. keskkoolis (praegune Miina Härma gümnaasium). Vahepeal läksid sõprade eluteed lahku - Indrek kolis perega Rootsi, sest tema isa Eimar Rahumaale pakuti tööd Nõukogude Liidu Stockholmi saatkonnas. Taas ristusid nende teed Stockholmi rahvusvahelises majanduskoolis Handeslhogskolanis.
    "Õppisin Tartu Ülikoolis majandust, kui mul avanes võimalus minna õppima Stockholmi majanduskooli, kus samal ajal omandas kõrgharidust ka Indrek," meenutab Andres Rätsepp.
    Stockholmist saadud haridust hindab Rahumaa kõrgelt, nagu ka sealt saadud sõpru-tuttavaid, kes enamjaolt on jõudnud oma elus suhtelistelt kaugele.
    Hakkajad noormehed moodustasid ülikooli viimasel kursusel maaklerifirma Swedinvest. Mõned aastad hiljem moodustas duo Rahumaa-Rätsepp koos Olev Schultsiga investeerimispanga ASi Cresco ning Swedinvestist sai AS Cresco Väärtpaberid.
    "Cresco tegeles peamiselt investeerimisalase nõustamisega, meie aga tahtsime ise investeerimispositsioone võtta," põhjendab Rätsepp, miks nad Crescost lahkusid ja lõid 2001. aastal oma investeerimisfirma Alta Capital. "Jaotasime Schultsiga vara vennalikult ära ja lahkusime sõbralikult."
    Palun Rahumaal nimetada neid inimesi, kellega koos ta on puuda soola ära söönud ning kellega ta koos luurele läheks. Rahumaa jätab valiku põhjendamata, kuid nimetab lisaks Rätseppale veel kolm nime - Jaak Raid, Toomas Leis ning Tarmo Sumberg. Kõik neli on praegu ka tema partnerid.
    Tunnen huvi, miks on Rahumaa avalikkusele rohkem tuntud kui tema põhipartner Rätsepp.
    "Kuidagi on nii kujunenud, et mina tegelen Laumas ja PTAs, Andres jälle rohkem kinnisvaraga," arutleb Rahumaa. Lauma ja PTA on ehk rohkem ajakirjanike huviorbiidis, arvab ta. Rätseppa hääles võib teisel pool telefonitoru kerget muiet tajuda, kui ta samale küsimusele vastab: "Indrekul on püüne peal olemiseks sobivamad iseloomuomadused. Aga eks sisuline töö on ikka ka rohkem olnud Indreku peal."
    Veel 2002. aastal rääkis Rahumaa, kes Äripäeva eelmise aasta rikaste edetabelis oli 331. kohal, et Alta Capital on arvestanud osalusega Klementis seitsme aasta jooksul. Nüüd, neli aastat hiljem, ütleb ta, et ollakse PTAs kindlasti pikaajalised investorid. "Tegeleme aktiivselt ettevõtte arendamisega," võtab ta investorite plaanid kokku.
    Rätseppa sõnul on Indrek investeeringute maailmas agressiivse suhtumisega. "Ta leiab võimalusi, mis esmapilgul tunduvad riskantsed, kuid ometi suudab ta need teoks teha," ei ole ta tunnustamisega kitsi.
    Nii Rahumaa kui ka Rätsepp olid üsna usinad surfarid. Rätseppa sõnul pole nüüd surfamiseks enam vaba aega jätkunud, küll on mõlemal mehel tekkinud ka uued hobid. "Indrek sõidab vormelit, mina aga huvitun mootorrattasõidust - osalesin Pariisi-Dakari rallil - ja vigurlennust."
    "Julgen riskida, kuid riskid peavad olema kaalutletud," räägib nii äris kui vormeliroolis suurtel kiirustel liikudes pead selgena hoidev Rahumaa.
    Ferrari Scandinavia Challenge 2006 arvestuses jagab ta praegu 11.-14. kohta, olles ainuke osaleja väljastpoolt Põhjamaid. Masinast rääkides ütleb mees tagasihoidlikult, et tiimil on oma auto. Finišiprotokolli järgi on selleks Ferrari 430. "Kunagi öeldi limonaaditehase karastusjookide kohta, et nad on toniseerivad. Tont teab, mida nad sellega mõtlesid, aga see sõna võtab minu jaoks kokku kõik merel ja ringrajal käimise plussid: lõõgastav, värskendav, teraapiline. Ühesõnaga, toniseeriv," kirjeldab Rahumaa tunnet, mille sportimine talle annab.
    Võimalikult palju aega katsub Rahumaa pühendada ka kasvavale pojale. "Püüan talle hea isa, sõber ja eeskuju olla."
    Sain Indrek Rahumaaga lähemalt tuttavaks siis, kui asusin Legendijuhtimisse tööle. Rahumaa on suure töövõime ja laia haardega mees. Olen temaga kokku puutunud siiski vaid töiselt, ühiseid hobisid meil pole. Ka meie töövaldkonnad on erinevad - Rahumaa fookus on eelkõige PTA Grupp ja mina olen tegevjuht firmas, mille üks omanikke ta Alta Capitali kaudu on.
    Indrek otsib ärile vahelduseks väljakutseid spordis, näiteks mõnda aega tagasi esitas ta endale väljakutse, kas saab surfamisega hakkama. Siis lävisin temaga tihedamalt, ka perekonniti. Nüüd puutume vähem kokku, sest minul on palju tööd ja tema on enamiku ajast Eestist ära. Indrekuga on huvitav suhelda, tal on lai silmaring. Temast õhkub tarkust. Ja lõbus on ta ka.
    Oleme Indrekuga head sõbrad ajast, mil mõlemad käisime Stockholmis kõrgkoolis - tema majanduskoolis ja mina tehnikakoolis. Kuna Indrekut on elu aeg tõmmanud neljarattaliste poole, pakkusin talle ülemöödunud aastal võimalust proovida Pärnu ringrajal vormelautot. Proovi tulemused olid niivõrd head, justkui oleks tegemist sündinud talendiga. Nii ongi Indrek osalenud mitmetel võistlustel, näiteks mullu oktoobris Saksamaal sai ta viienda koha ehk oli Eesti viieliikmelises meeskonnas teine. Indrek on tööle äärmiselt pühendunud ja teeb seda kontsentreeritult. Sellise töötempo juures tuleb end välja elada ja ringrada sobib selleks väga hästi.
    Indrek on tasakaalukas, taibukas ja kiire analüüsivõimega. Temaga on meeldiv ja kasulik maailmaasjade üle filosofeerida.
    Indrek on unikaalne tüüp - tema geniaalne aju oskab ka loominguliselt mõelda. Kogesin seda korduvalt, kui töötasin Klementis peakunstnikuna. Indrek on üks väheseid äriinimesi, kes on minust kui kunstnikust aru saanud. Tavaliselt kipub äri- ja kunstimaailm rääkima erinevates keeltes. Aga mulle tundub, et Indrek mõistab kunstimaailma keelt. Ilmselt aitab siin ka tema tundlik natuur.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Balti indeks tõusis jõudsalt
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.