Polegi mingit internetimulli?

Fredy-Edwin Esse 07. juuni 2011, 00:00

Langus USA aktsiaturul on tekitanud huvitava olukorra, kus näiliselt paisuv uus internetimull numbrites kuidagi ei kajastu. USA aktsiaturge on tabanud viienädalane langus ja selle ajaga on tehnoloogiasektor kukkunud sedavõrd, et suhtarvude tasemel pole tehnoloogiaettevõtete aktsiad nii odavad olnud alates 1998. aastast.

Hinnad kõvasti kukkunud. Kuigi USA majanduse aeglustuv taastumine ning näiteks LinkedIn IPO on tekitanud muret, et sektor on sisenenud uude spekulatiivsesse mulli, siis numbrid kõnelevad teist keelt.

18. veebruaril saavutatud tipuga võrreldes on USA aktsiaturgude suurim sektor loovutanud 7% ehk ligi 190 miljardit dollarit, olles sellega suurim kukkuja peale finantssektori, kirjutab Bloomberg. Arvutifirmade aktsiate keskmine kasumi-hinna suhe on praegu 9,3, mis on väikseim näitaja alates 1998. aastast.

Bloombergi ja Bank of America andmete kohaselt kasvavad firmade kasumid 2011. aastal 35% kiiremini kui Standard & Poor's 500 indeks ning firmad on tõstmas kulutusi arvutitele ja tarkvarale.

Naabritel läheb veelgi kehvemini. "Kõige paremat pakkumise ja nõudluse suhet näeme praegu tehnoloogiasektoris," ütles RidgeWorth Capital Managementi rahahaldur Michael Sansoterra. "Võite mõõta seda mistahes pidi ja see paistab ikka atraktiivne."

Arvutisektori kasumid on praegu ligi kaks korda kõrgemad kui 10 aastat tagasi lõhkenud internetimulli ajal. S&P 500 indeksisse kuuluvate tehnoloogiafirmade kasumid olid läinud aastal 135,6 miljardit dollarit, samas kui aastal 2000 oli vastab näitaja 72,9 miljardit.

Olen jätkuvalt seda meelt, et mull on juba (hea näide Groupon, kelle turuväärtus on 25 mld USD, kuid firma on 2,5 aastaga üle 500 miljoni dollari kahjumis) paisumas, kuid mõnda aega saab sellega veel raha teenida. Julgelt võib prognoosida, et enne Facebooki IPOt see mull ei lõhke.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing