Elmar Ots • 5. juuli 2011 kell 11:20

Fitch tõstis Eesti riigireitingut

Reitinguagentuur Fitch tõstis Eesti riigireitingu tasemelt A tasemele A+. 

Fitch märgib Eesti Panga teatel, et kiire ekspordikasv on toetanud majanduskasvu hoogustumist ning riigi konkurentsivõime on taastunud. Samuti on vähenenud riskid pangandussektoris. Erinevalt kriisieelsest kasvumudelist ei tugine Eesti majandus enam välise laenuraha sissevoolule, mis agentuuri sõnul suurendab kindlustunnet, et kiire kasv ei too kaasa makromajanduslikku tasakaalustamatust.

 „Fitch nimetab õigustatult Eesti riigireitingu võtmeelementideks euroala liikmelisust ning riigirahanduse tugevust – Eesti on nende kahe eesmärgi nimel kõvasti pingutanud,” kommenteeris Eesti Panga asepresident Märten Ross.

 Rossi sõnul osutavad aga euroala mõne riigi jätkuvad võlaprobleemid sellele, kuivõrd oluline on riigi reservide olemasolu. „Seetõttu on oluline, et Eesti eelarvestrateegias seatud eesmärk – saavutada eelarve ülejääk 2013. aastal – saab täidetud,“ ütles Ross.

 Viimati tõstis Fitch Eesti riigireitingu kahe pügala võrra tasemele "A stabiilne" 2010. aasta juulis. Reitinguagentuur Moody's andis Eesti reitingule viimati hinnangu 2010. aasta märtsis, kinnitades selle tasemel A1 stabiilne.

Standard & Poor's andis oma viimase hinnangu Eestile tänavu aprillis, mil säilitas reitingu tasemel A, kuid muutis väljavaate stabiilsest positiivseks.

Hetkel kuum