30. november 2011 kell 7:29

Stark: eurotsoon peab palku kärpima

Ainus viis võlakriisist väljuda on riikide eelarvedefitsiitide vähendamine, palgakärped ja struktuursed muudatused, usub Euroopa Keskpanga juhatuse liige Jürgen Stark.

"On jäänud vaid üks instrument järele, mis on muudatused palkades ja kuludes," ütles Stark Dallase Föderaalreservi poolt korraldatud üritusel, vahendab Bloomberg. "Euroopa Keskpangal ei ole piisavalt võimekust, et toetada valitsusi."

Eurotsooni rahandusministrid kiitsid heaks eile mitmeid muudatusi Euroopa Stabiilsusfondis (EFSF), kuid ei seadnud fondi mahule mingit konkreetset suurust, soovides kriisiga võitlemisel anda Rahvusvahelise Valuutafondile (IMF) suuremat rolli.

Kohtumiselt lahkudes ütles Belgia rahandusminister Didier Reynders, et võimalusena nähakse nii ECB-le kui IMFile suurema rolli andmist.

Bloombergiga kõnelenud kahe anonüümse allika sõnul on ministrid alustanud läbirääkimisi, et suunata hätta sattunud riikidele mõeldud ECB laenurahad läbi IMFi, et mitte rikkuda pangale kehtestatud keeldu laenata otse riikidele raha.

Kuid Stark vastas sellistele spekulatsioonidele lihtsalt, et "meie (ECB) ei ole IMFi liige."

Stark lisas, et kuigi paljud riigid ei ole kohanenud rahaliidu nõutavate reeglitega,  on ta "väga optimistlik" euro püsimajäämise suhtes.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum