Mait Palts: suurim väljakutse ettevõtjaile

Indrek Kald 09. jaanuar 2014, 09:43

Kaubanduskoja peadirektori Mait Paltsi sõnul on suurim väljakutse ettevõtjaile tänavu seotud tööviljakusega.

"Kuidas tulla toime spetsialistide nappusega ning kasvavate tööjõukuludega. Küsimus ongi, kuidas nendes tingimustes tagada kõrge tööviljakus ning kuidas säilitada palgakasvust kiirem tootlikkuse kasv. See vast ongi suurim väljakutse lähiaastatel," kommenteeris ta.

"Lisaks ka see, et me oleksime atraktiivne piirkond investeeringuteks ning meie ettevõtjaid leiaksid piisavalt võimalusi ekspordiks," märkis Palts kaubanduskoja veebis.

Tema sõnul tuleb ettevõtlusorganisatsioonidel pidevalt nõuda, et hea õigusloome tava oleks maksimaalselt järgitud nii nagu riigikogu on need põhimõtted kehtestanud. "Üldiselt on muutus olnud positiivne. Kuid paraku kehtib ka tõsiasi, et üks tilk tõrva meepotis võib rikkuda kogu pildi," sõnas Palts.

Möödunud aastat jääb tema kinnitusel negatiivse külje pealt meenutama problemaatiline õigusloome – käibedeklaratsioonide eelnõu ja autodega seotud maksumuudatused. "Kui keegi sooviks kirjutada õpikut õigusloome negatiivsetest kaasustest, illustreeriksid need kaks näidet ideaalselt seda, milline ei tohiks õigusloome olla. Mõlemad eelnõud puudutasid pea kõiki Eesti ettevõtjaid," selgitas Palts.

Kaubanduskoja kaasabil tekkis tema sõnul ühiskonnas diskusioon nii käibedeklaratsiooni kui ka firmaautode eelnõude üle. "Täna oleme olukorras, kus teemat arutatakse sisuliselt ja kiirustades tehtud eelnõude rakendamine on vähemasti edasi lükatud," märkis Palts.

"Positiivne on, et nüüd räägitakse sisukamalt ka maksupettustest – kuid siin on pikk tee ees," lisas ta.

Samas kinnitas Palts, et kaubanduskoda tahtnuks saavutada enamat välismaalaste seaduse regulatsioonis. "Ehk kõik see, kuidas ettevõtjad saavad endale spetsialiste väljastpoolt Eestit tööle võtta. Valdkonnas toimusid küll mitmed positiivsed muudatused, kuid need ei olnud piisavad," märkis Palts.

"Tervikuna võib öelda, et vaatamata ilmselt õige pea selguvale tagasihoidlikule majanduskasvu numbrile on pigem siiski rohkem neid, kes saavad aastat võtta kokku heade tulemustega," lisas kaubanduskoja tegevjuht.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    09. January 2014, 09:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing