Juhan Lang • 4 september 2014

Päev börsil: kõik pilgud keskpangal

Aasia aktsiaturgudel täna suuri liikumisi ei olnud, mil ühest küljest süstis eilne päev lootust Ukraina relvarahuks ja teisalt ollakse äraootaval seisukohal täna pärastlõunal peetava Euroopa Keskpanga istungi suhtes.

Jaapani Nikkei 225 börsiindeks langes päev varem saavutatud seitsme kuu kõrgtasemelt eile 0,3%, Hongkongi Hang Sengi indeks vajus 0,3% ja Austraalia  S&P/ASX 200 indeks langes 0,5%. Ootused tänase keskpanga istungi suhtes on kõrgeks kruvitud ning pingsalt oodatakse keskpanga presidendi Mario Draghi kommentaare edasiste stiimulite kohta.

Osa analüütikuist leiab, et Draghi võib niigi rekordmadalaid intressimäärasid veelgi kärpida. Credit Agricole'i analüütik ütles Briti väljaandele Financial Times, et Draghi jätab küll kõik valikud lauale, ent valitsuse võlakirjade ostmise programmi väljakuulutamine peetakse vähetõenäoliseks.

Mujal Aasias kerkis Hiina Shanghai Composite indeks eile 0,4%, Lõuna-Korea Kospi indeks ronis indeksist 15% moodustava Samsung Electronicsi toel 0,3%. Samsungi aktsiad tõusid 1,8% pärast seda kui tehnoloogiahiid tutvustas uusi seadmeid.

Ukraina relvarahu ootuses kerkisid eile ka Euroopa aktsiad, mil Stoxx Europe 600 aktsiaindeks kerkis 0,7% ja Vene rublapõhine aktsiaindeks Micex lõpetas päeva 3,5% ülevalpool.

Hetkel kuum