• Jaga lugu:

  Oktoobris selgub teise astme kohtuotsus Bakuu-afääris

  Eile toimus Tallinna ringkonnakohtus Bakuu-afääri kohtuasja istung, kus osapooled kordasid üle oma peamised seisukohad.

  Kohtunik Ivi Kesküla teatas, et teise astme kohtuotsuse kuulutamine toimub 22. oktoobril.
  Esimese astme otsus oli süüdistatavatele karm. Nimelt mõistis Harju maakohus Bakuu-afääri kohtualused reaalselt vangi 3–6 kuuks, lisaks mõisteti neilt välja miljoneid eurosid. Reaalne vangistus on karmim karistus kui prokurör Steven-Hristo Evestus taotles. Esimeses astmes oli kohtunik Leo Kunman.
  Reaalselt vangi. Erki Piirsalu mõisteti esimese astme otsusega vangi kolmeks aastaks, millest kohe ärakandmisele kuulub kuus kuud. Tõnis Haavel mõisteti vangi kaheks aastaks ja kuueks kuuks, kohe ärakandmisele kuulub sellest kuus kuud. Harles Liiv mõisteti vangi kaheks aastaks ja kolmeks kuuks, kohe ärakandmisele kuulub kolm kuud. Šarunas Skyrius mõisteti vangi kaheks aastaks ja kolmeks kuuks, kohe ärakandmisele kuulub sellest kolm kuud. Gild Financial Advisory Servicesile (GFAS) mõisteti 150 000 ­eurot rahalist karistust.
  Lisaks rahuldas kohus täielikult kokku enam kui 12 miljoni eurose tsiviilhagi, mille olid kohtule esitanud Bakuu projekti investorid. Piirsalult, Haavelilt, Liivilt ja GFASilt mõisteti välja 7 miljonit eurot – suurinvestorid Marcel Vichmann ja ­Hans
  H. Luik loobusid nõudest Skyriuse vastu seoses kohtuvälise kokkuleppega. Ülejäänud osa hagist mõisteti solidaarselt välja kõigilt süüdistatavatelt, kokku mitu miljonit eurot. Kohtualuste vara jääb otsusega endiselt aresti alla.
   
  Taust
  Esimene investeerimiskelmuse kohtuprotsess Eestis
  2007. aasta 18.–26. juulil korraldas Gild Financial Advisory Services (GFAS) kinnise võlakirjade emissiooni plaanitud kogu­mahus 16,5 miljonit eurot. Raha laekus investoreilt kokku veidi üle 12 miljoni euro.
  2012. aasta juunis saatis riigi­prokuratuur kohtusse investeerimiskelmuse kriminaalasja, millest sai alguse Eesti esimene investeerimiskelmuse kohtu­protsess. Üle kahe aasta kestnud protsess on jõudnud ringkonnakohtusse.Investeerimiskelmuse täideviimise süüdistus esitati Bakuu-afääris Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises ­Tõnis Haavelile, Harles Liivile ja ­Šarunas Skyriusele. Kõik süüdistatavad on varem karistamata. Juriidilistest isikutest esitati süüdistus aktsiaseltsile Gild ­Financial ­Advisory Services (praeguse ­nimega AS GFAS).
  Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi ilmnes võlakirjade emissiooni ettevalmistamise ja korraldamise käigus mitu täitmata või tingimustele mittevastavat asjaolu, millest ei teavitatud potentsiaalseid investoreid ega katkestatud emissiooni. Süüdistatavate esitatud va­le­­­­­andmed näitasid pakkumist soodsamas valguses, motiveerides investoreid investeerima, teatas prokuratuur. Süüdistus keskendub investeeringu saamise asjaoludele, kuivõrd raha kasutamises polnud võimalik kellelegi süüdistust esitada. Aserbaidžaan ­Eesti uurijatega koostööd ei teinud.
  Süüdistatavate kaitsjad tõid kohtuprotsessis kaitse­kõnedes välja süüdistuse nõrkusi, viitasid uurimise kallutatusele ja paljule muule. Nende kindel ettepanek on, et süüdistatavad tuleb õigeks mõista ning ka investorite esitatud tsiviilhagi läbi vaatamata jätta.
  Võlakirjainvestorid on emitent OÜ Seaside Residence Baku (SRB) pankrotipesast omandanud Aserbaidžaani ettevõtte Delta Land LLC. Süüdistatavate kaitsjad on viidanud, et kohe-kohe saavad investorid Delta Landi omandusse maatükid, mida püüti omandada emissiooniga kogutud rahaga. Pole selge, mis Aserbaidžaanis edaspidi juhtuma hakkab, kuid investorid on Äripäevale selgitanud, et nende tegevus SRB võlakirjainvestoritena on koos SRB pankrotimenetlusega lõppenud.Koos kriminaalasjaga esitas kohtualuste vastu tsiviilhagi üle 30 investori. Suuremad investorid olid ärimehed Marcel Vichmann ja Hans H. Luik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
USA majanduskasv alla ootuste; börsid sellegipoolest plussis
USA teise kvartali majanduskasv jäi küll analüütikute konsensuslikele ootustele kõvasti alla, aga see ei seganud börsidel rohelises sulgumist.
USA teise kvartali majanduskasv jäi küll analüütikute konsensuslikele ootustele kõvasti alla, aga see ei seganud börsidel rohelises sulgumist.
Nutikas andmete kasutamine avab uued võimalused
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.
Pankrotihaldur pani T1 oksjonile
Tallinna tuiksoonel asuva T1 keskuse omanikfirma Tallinna Moekombinaat siseneb pärast keerulist vaidlust võlausaldajaga pankrotimenetlusse ja pealinna uusim kaubanduskeskus läks võlgade katteks enampakkumisele. Kaubanduskeskuse alghind on 85 miljonit eurot.
Tallinna tuiksoonel asuva T1 keskuse omanikfirma Tallinna Moekombinaat siseneb pärast keerulist vaidlust võlausaldajaga pankrotimenetlusse ja pealinna uusim kaubanduskeskus läks võlgade katteks enampakkumisele. Kaubanduskeskuse alghind on 85 miljonit eurot.