Äripäev • 11. aprill 2018 kell 9:05

Teekasutustasu laekub ludinal

Foto: Andras Kralla

Tänavu esimeses kvartalis kogus maanteeamet teekasutustasu 6,78 miljonit eurot, teekasutustasu oli alati makstud 68 protsendil veokitest.

„Kogutud summa moodustab 36% selleks aastaks planeeritud 19 miljonist eurost, seega võib laekumistega esimese kvartali põhjal küll rahule jääda,“ lausus maanteeameti peadirektori asetäitja hoolde alal Tarmo Mõttus.

Esimeses kvartalis tasuti Eesti sõidukite eest 5,33 miljonit eurot ja pilet soetati 69 000 korral. Välisriigi sõidukite eest tasuti 1,45 miljonit eurot ja soetati 93 000 piletit.

Välisriigi sõidukitest on kõige rohkem tasutud Poola sõidukite eest 410 000 eurot. Järgnevad Läti 400 000 euroga, Leedu 335 000 euroga ja Venemaa 145 000 euroga.

Teekasutustasu müügikohti on juurde tulnud: kaetud on piiripunktid ja lisandunud on arvega maksmise võimalus, teatab maanteeamet. Eelkõige tasutakse teekasutustasu siiski veebilehe kaudu ehk 79% tehingutest.

Maksu- ja tolliameti andmetel liikus esimeses kvartalis Eesti teedel 15 900 veokit, millest ligikaudu kaks kolmandikku olid Eestis registreeritud veokid ning kolmandik välismaiseid veokeid. Ameti tehtud analüüsi põhjal oli teekasutustasu alati makstud 68% kõikidest veokitest, sh Eesti veokitest oli teekasutustasu alati makstud 62% ning välismaistel 77%.

Hinnanguliselt jäi esimeses kvartalis tasumata kokku 256 000 eurot teekasutustasu, millest 211 000 eurot Eesti veokite pealt.

Piiripunktides (st idapiir ja sadamad) on teekasutustasu makstud esimeses kvartalis 9601 korral. Sealjuures on idapiiril kontrollitud kõiki piiripunkti sisenenud veokeid, mida on aasta algusest olnud 39 902. Piiripunktides on teekasutustasu maksmata jätmise eest alustatud menetlusi 60 korral.

Selle aasta alguses hakkas kehtima teekasutustasu kõikidele üle 3,5tonnistele veokitele, mis sõidavad avalikult kasutatavatel teedel.

Hetkel kuum