investor Toomas • 17. august 2015 kell 14:30

Investor Toomas: mõranemine arenevatel turgudel

Brasiilia on suure inflatsiooni tõttu oma rahapoliitikat karmistanud.  Foto: Bloomberg

Arenevate turgude aktsiad pole viimastel aastatel tõusnud ja tulevik pole sugugi roosilisem. Sellegipoolest on võimalik terad sõkaldest eraldada.

Eelmise kümnendi hakul armus terve Wall Street arenevatesse turgudesse. Tõus oli päris korralik – MSCI Arenevate Turgude indeks kasvas 2001. aasta põhjast kuni 2011. aasta tippudeni ligi 400 protsenti.

Alates sellest on turud teinud vähikäiku – probleemid on olnud poliitilised mured, toorainete järsk hinnalangus, majanduste jahenemine ja tugev dollar. Tõenäoliselt oli eelmise kümnendi tõus ka liiga kiire ja osaliselt on tegemist õhu väljalaskmisega.

Näen, kuidas kuhjuvad probleemid on teinud investorid närviliseks. Niinimetatud BRICSi riikidesse ei julgeta enam nii palju investeerida. Ka mina vaatan sealsete turgude poole ettevaatusega.

Arenevate turgude allakäigu hea näide on Brasiilia – valitsus pole sugugi investorisõbralik ja toorainete hinnalangus on majandusele jätnud oma jälje. Brasiiliat ähvardab 25 aasta sügavam majanduslangus ja see kajastub ka investorite käitumises – selle aasta esimese kuue kuu jooksul voolas börsil kaubeldavast fondist MSCI Brazil Capped ETFist välja 800 miljonit dollarit.

Brasiilia olukord on põnev

Samas näen Brasiilias ka võimalust investeerimiseks. Seesama ETF on madalamal tasemel alates 2005. aastast. Hiljuti vihjas riigi keskpank, et intressimäärade tõusufaas on läbi. See peaks tähendama, et keskpank plaanib tõsta intressimäärasid, mis peaks lühiajaliselt börsile positiivselt mõjuma. Positiivset mõju avaldaks kindlasti ka sotsialismile kalduva valitsuse väljavahetamine. Tuleb aga kindlasti meeles pidada, et Brasiilia turg on siiski pikaajalises langustrendis. See tähendab, et Brasiilia pakub minu meelest hetkel eelkõige kauplemisvõimalust.

Üks teine BRICSi riik, kelle majandus langeb, on Venemaa. Eks inimesed teavad, miks – sanktsioonid ja naftahinna langus. Kuigi Venemaa börs on viimase aasta jooksul paradoksaalsel kombel tõusnud, oleksin sealse turuga madala nafta hinna tõttu väga ettevaatlik. Paljud analüütikud prognoosivad, et nafta hinnad võivad jääda pikemaks ajaks madalale.

Palju põnevust on pakkunud ka Hiina, kus toimus eelmisel kuul aktsiakrahh. Kuigi hinnad on kukkunud tippudest üle 35 protsendi, investeerimist ma kindlasti ei kaalu, sest börs on jätkuvalt väga kõrgel ja hinnalangus võib jätkuda. Seda enam, et aasta esimeses pooles toimunud aktsiaturu  tõus oli totaalne anomaalia – riigi majandus ju jahenes, eksport oli kesine ja sellist kasvu majandus kindlasti ei toetanud. Spekulantide armeega ma liituda ei tahaks.

Investeerima ei kipu

Teiste arenevate turgudega pole ma ausalt öeldes nii väga kursis. Huvi pakuvad aga Kesk- ja Ida-Euroopa riigid ning BRICSi riikidest ainukesena India, kes impordivad suures koguses tooraineid. Neile on toorainete hinnalangus positiivne märk. India pluss on ka reformimeelne peaminister Narendra Modi, vaatamata sellele, et majandust liberaliseerivad reformid kulgevad aeglaselt.

Üks on selge: arenevad turud on mõne erandiga sattunud pikaajalisse langustrendi (secular bear market). Seega arenevatele turgudele ma üldiselt hetkel ei investeeriks, sest pikaajalised langustrendid kipuvad kestma kaua – nii nagu ka nimi ütleb.

Hetkel kuum