Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: mõranemine arenevatel turgudel

  Brasiilia on suure inflatsiooni tõttu oma rahapoliitikat karmistanud.Foto: Bloomberg

  Arenevate turgude aktsiad pole viimastel aastatel tõusnud ja tulevik pole sugugi roosilisem. Sellegipoolest on võimalik terad sõkaldest eraldada.

  Eelmise kümnendi hakul armus terve Wall Street arenevatesse turgudesse. Tõus oli päris korralik – MSCI Arenevate Turgude indeks kasvas 2001. aasta põhjast kuni 2011. aasta tippudeni ligi 400 protsenti.
  Alates sellest on turud teinud vähikäiku – probleemid on olnud poliitilised mured, toorainete järsk hinnalangus, majanduste jahenemine ja tugev dollar. Tõenäoliselt oli eelmise kümnendi tõus ka liiga kiire ja osaliselt on tegemist õhu väljalaskmisega.
  Näen, kuidas kuhjuvad probleemid on teinud investorid närviliseks. Niinimetatud BRICSi riikidesse ei julgeta enam nii palju investeerida. Ka mina vaatan sealsete turgude poole ettevaatusega.
  Arenevate turgude allakäigu hea näide on Brasiilia – valitsus pole sugugi investorisõbralik ja toorainete hinnalangus on majandusele jätnud oma jälje. Brasiiliat ähvardab 25 aasta sügavam majanduslangus ja see kajastub ka investorite käitumises – selle aasta esimese kuue kuu jooksul voolas börsil kaubeldavast fondist MSCI Brazil Capped ETFist välja 800 miljonit dollarit.
  Brasiilia olukord on põnev
  Samas näen Brasiilias ka võimalust investeerimiseks. Seesama ETF on madalamal tasemel alates 2005. aastast. Hiljuti vihjas riigi keskpank, et intressimäärade tõusufaas on läbi. See peaks tähendama, et keskpank plaanib tõsta intressimäärasid, mis peaks lühiajaliselt börsile positiivselt mõjuma. Positiivset mõju avaldaks kindlasti ka sotsialismile kalduva valitsuse väljavahetamine. Tuleb aga kindlasti meeles pidada, et Brasiilia turg on siiski pikaajalises langustrendis. See tähendab, et Brasiilia pakub minu meelest hetkel eelkõige kauplemisvõimalust.
  Üks teine BRICSi riik, kelle majandus langeb, on Venemaa. Eks inimesed teavad, miks – sanktsioonid ja naftahinna langus. Kuigi Venemaa börs on viimase aasta jooksul paradoksaalsel kombel tõusnud, oleksin sealse turuga madala nafta hinna tõttu väga ettevaatlik. Paljud analüütikud prognoosivad, et nafta hinnad võivad jääda pikemaks ajaks madalale.
  Palju põnevust on pakkunud ka Hiina, kus toimus eelmisel kuul aktsiakrahh. Kuigi hinnad on kukkunud tippudest üle 35 protsendi, investeerimist ma kindlasti ei kaalu, sest börs on jätkuvalt väga kõrgel ja hinnalangus võib jätkuda. Seda enam, et aasta esimeses pooles toimunud aktsiaturu  tõus oli totaalne anomaalia – riigi majandus ju jahenes, eksport oli kesine ja sellist kasvu majandus kindlasti ei toetanud. Spekulantide armeega ma liituda ei tahaks.
  Investeerima ei kipu
  Teiste arenevate turgudega pole ma ausalt öeldes nii väga kursis. Huvi pakuvad aga Kesk- ja Ida-Euroopa riigid ning BRICSi riikidest ainukesena India, kes impordivad suures koguses tooraineid. Neile on toorainete hinnalangus positiivne märk. India pluss on ka reformimeelne peaminister Narendra Modi, vaatamata sellele, et majandust liberaliseerivad reformid kulgevad aeglaselt.
  Üks on selge: arenevad turud on mõne erandiga sattunud pikaajalisse langustrendi (secular bear market). Seega arenevatele turgudele ma üldiselt hetkel ei investeeriks, sest pikaajalised langustrendid kipuvad kestma kaua – nii nagu ka nimi ütleb.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Maailma suurim varahaldaja tõi turule bitcoini fondi
Maailma suurim fondivalitseja BlackRock tõi turule bitcoini hinda järgiva fondi, mis on mõeldud USA institutsionaalsetele klientidele, vahendab Reuters BlackRocki koduleheküljel olevat uudist.
Maailma suurim fondivalitseja BlackRock tõi turule bitcoini hinda järgiva fondi, mis on mõeldud USA institutsionaalsetele klientidele, vahendab Reuters BlackRocki koduleheküljel olevat uudist.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Saksamaa külmavärinad jõudsid Eesti sauna- ja majatootjateni
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.