Äripäev • 12. november 2018 kell 12:02
Jaan Tamm (fotol) astus suvel Nordica juhi kohalt tagasi, kuna jäi eri arvamusele nõukoguga ettevõtte edasises arengus, selgitas Nordica praegune juht Hannes Saarpuu.  Foto: Andres Haabu

Nordica sai kevadel aru, et tuleb juhti vahetada

Nordica sai tänavu kevadel aru, et mullusega võrreldes tuleb raskem aasta. Kuna riigifirma nõukogu ja juhtkond jäid eri arvamusele, kuidas ettevõtet edasi juhtida, otsustati juhti vahetada, selgitas Nordica juht Hannes Saarpuu Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

Varem Nordica nõukogusse kuulunud Saarpuu asus lennufirmat juhtima suvel, kui senine juhatuse esimees Jaan Tamm esitas tagasiastumispalve.

2017. aasta suutis Nordica lõpetada kasumis, mille peapõhjustena näeb Saarpuu Euroopa Liidu eesistumist ja lennufirma jaoks soodsat kütuse hinda. Tänavu ei tundu enam nii hästi minevat. "Kevadel oli selge, et see aasta kujuneb ettevõttele raskemaks," ütles Saarpuu.

Kuna Jaan Tamme juhtimisel esitatud nägemus ei olnud kooskõlas nõukogu omaga, otsustati suvel nii-öelda liikuda teises suunas. Pärast Tamme tagasiastumispalve rahuldamist määras nõukogu ettevõtte juhiks senise nõukogu liikme Saarpuu.

Nüüd Nordicat juhtiva Saarpuu sõnul keskendub riigifirma pikaajalisele jätkusuutlikkusele, mis eeldab alati, et ettevõte toimib niinimetatud positiivsete majandustulemustega. "See on oluline ja alati igale ettevõttele," ütles ta.

Kriitilisel hetkel avatakse liin taas

Vaatamata Nordica otsusele hakata rohkem keskenduma oma teenuste ekspordile, mis sisuliselt tähendab allhanketeenusena lendamist teiste riikide omavalitsustele ja lennufirmadele, ei tähenda seniste liinide (otselennud Peterburi, Amsterdami ja Oslosse – toim) sulgemine veel, et neid ei pruugita uuesti avada.

"Kui me mingil hetkel peaksime jõudma sellisesse olukorda, et lennuühendus katkeb Osloga, siis julgen küll kinnitada, et meie jaoks on siis see jälle võimalus. Tallinnal hoiame kindlasti väga pingsalt silma peal nii praegu kui ka tulevikus," ütles Nordica juht.

Intervjuud Hannes Saarpuuga saab kuulata alates 37:25.

Hetkel kuum