Kristjan Pruul • 4. detsember 2018 kell 11:52

Euroopa hakkab dollari võimu kõigutama

Üks murekohti on ELile see, et Euroopa lennukitootmise sektor sõltub suuresti dollarist.  Foto: Scanpix

Vähendamaks sõltuvust dollarist ja USA välispoliitikast kavatseb Euroopa Liit senisest rohkem rõhku panna euro kasutamisele energiakaubanduses ja lennukitootmises, kirjutab Financial Times.

Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri soov teha eurost dollari kõrvale teine rahvusvaheliselt tugeva positsiooniga valuuta saab esimesed ettepanekud kolmapäeval, kirjutab kavandiga tutvunud Briti ärileht.

Selle kavandi järgi on Brüsseli põhiline mure on seotud uute väljakutsetega rahvusvahelises poliitikas, mis viitab Iraani sanktsioonidele. Kuna ülemaailmsel tasandil on põhivaluutaks dollar ja panganduses valitseb dollarimakse, siis on Vanal Maailmal keeruline saada vastu USA praeguse presidendi välispoliitilistele ettevõtmistele, millega kaasnevaid sanktsioone on USA-l tänu dollaripõhisusele lihtne teistele peale sundida.

Kavandis pakutakse välja, et liikmesriigid peaksid kasutama oma mõjuvõimu, et edaspidi oleksid energiatoodete lepingud nomineeritud eurodes, samuti korratakse ideed, et Euroopa Liit vajab oma maksesüsteemi ning senisest enam eurodes tehtavaid finantstehinguid.

Brüssel ootab, et liikmesriigid sõlmiksid näiteks riikidevahelised energialepingud edaspidi eurodes. Praegu on dollari osakaal sellistes tehingutes 80 protsendi ligidal. Samuti pakutaks Aafrika riikidele tehnilist tuge, kui need oleksid nõus eurot rahvusvahelise valuutana kasutama.

Euroopa Komisjonile valmistab muret ka rahvusvaheliste kaardimaksete teenusepakkujate vähesus, mis tähendab, et praegu käideldakse suur osa Euroopa Liidu sisestest maksetest kuskil EList väljaspool.

Selle "haavatavuse" vastu peaks Euroopa Komisjoni hinnangul otsima arendusvõimalusi, et luua Euroopa-sisene välkmaksete süsteem.

Hetkel kuum