• Jaga lugu:

  Euroopa hakkab dollari võimu kõigutama

  Üks murekohti on ELile see, et Euroopa lennukitootmise sektor sõltub suuresti dollarist.Foto: Scanpix

  Vähendamaks sõltuvust dollarist ja USA välispoliitikast kavatseb Euroopa Liit senisest rohkem rõhku panna euro kasutamisele energiakaubanduses ja lennukitootmises, kirjutab Financial Times.

  Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri soov teha eurost dollari kõrvale teine rahvusvaheliselt tugeva positsiooniga valuuta saab esimesed ettepanekud kolmapäeval, kirjutab kavandiga tutvunud Briti ärileht.
  Selle kavandi järgi on Brüsseli põhiline mure on seotud uute väljakutsetega rahvusvahelises poliitikas, mis viitab Iraani sanktsioonidele. Kuna ülemaailmsel tasandil on põhivaluutaks dollar ja panganduses valitseb dollarimakse, siis on Vanal Maailmal keeruline saada vastu USA praeguse presidendi välispoliitilistele ettevõtmistele, millega kaasnevaid sanktsioone on USA-l tänu dollaripõhisusele lihtne teistele peale sundida.
  Kavandis pakutakse välja, et liikmesriigid peaksid kasutama oma mõjuvõimu, et edaspidi oleksid energiatoodete lepingud nomineeritud eurodes, samuti korratakse ideed, et Euroopa Liit vajab oma maksesüsteemi ning senisest enam eurodes tehtavaid finantstehinguid.
  Brüssel ootab, et liikmesriigid sõlmiksid näiteks riikidevahelised energialepingud edaspidi eurodes. Praegu on dollari osakaal sellistes tehingutes 80 protsendi ligidal. Samuti pakutaks Aafrika riikidele tehnilist tuge, kui need oleksid nõus eurot rahvusvahelise valuutana kasutama.
  Euroopa Komisjonile valmistab muret ka rahvusvaheliste kaardimaksete teenusepakkujate vähesus, mis tähendab, et praegu käideldakse suur osa Euroopa Liidu sisestest maksetest kuskil EList väljaspool.
  Selle "haavatavuse" vastu peaks Euroopa Komisjoni hinnangul otsima arendusvõimalusi, et luua Euroopa-sisene välkmaksete süsteem.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Microsoft ostab megatehingus ühe maailma suurima mängutootja
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Venemaa gaasijuhe kuumutab Saksamaa koalitsiooni lõhenemist
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.