investor Toomas • 21 jaanuar 2019

Ainult väga julgetele

Pean tunnistama, et mõned laupäeval mu enda konverentsil kõlanud investeerimisideed võtsid südame alt külmaks.

Investor Toomas üllatus oma konverentsil kuuldud tehingutest ja soovitustest.  Foto: Tanel Meos

Teoorias ma ju tean, et kõige tulusamalt on investeeritud ikka siis, kui teised pole julgenud. Kui sinus on olnud lõpuks õigeks osutunud veendumus, et põhja tambitud aktsia on põhjendamatult üle müüdud.

Kui aga investeerimisfondi Livonia Partners kaasasutaja Kaido Veske ütles, et on ostnud rahapesuskandaalis Danske panga aktsiaid, pidades turu pessimismi liialdatuks, kerkisid mu kulmud pealae peale kokku. Ja kerkisid veel, kui ka selle aasta investeerimisvõimaluste arutelus kõlasid soovitused vaadata Euroopa pankade aktsiate poole. Kuni Saksamaa vankuva hiiu Deutsche Banki aktsiateni välja!

Tõesti, need aktsiad on kõvasti alla tulnud, kuid minu meelest põhjusega. Praegu näen ühte meest, kes võiks Danske pangast hästi teenida. Ja see on vilepuhuja Howard Wilkinson, kes USA seaduste järgi võib kuni 30% ulatuses trahvisummast preemiat saada. Investorid on praegu aga alles hirmutavas teadmatuses, kui suureks trahvinõuded võivad paisuda. Uudistekanalid on kirjutanud, et kuni 5,3 miljardi dollarilise trahviga suudaks pank toime tulla ilma kapitalinõudeid ohtu seadmata.

Danske panga aktsia on aastaga kukkunud pea 50%, pühkides turuväärtusest 15 miljardit dollarit. Skandaali puhkemisest on pank juba kaks korda kasumihoiatuse andnud. Läinud aasta tulemused avaldab pank 1. veebruaril.

Samas võib Kaido Veske arutlusega nõustuda, et küll Taani suurim pank jälle järje peale aidatakse. Isegi muidu passiivsena püsiv Danske panga suurinvestor perekond Maersk on käed külge löönud ja aidanud pangale uut juhtkonda kokku panna. Asjad liiguvad, kuid riskid on väga suured.

Danske skandaalist sai pihta ka Deutsche Bank, nagu neil probleeme vähe oleks. Deutsche Banki aktsia hind on viimase aastaga veel poole võrra langenud. Viimased uudised räägivad, et Saksamaa valitsus kompab võimalusi Deutsche Banki Commerzbankiga kokku panna. Ei ole märganud midagi sellist, mis selle panga kohta optimismi süstiks. Kui Citibank tegi hiljuti Euroopa pankadest ülevaate, osutati samuti, et kõige eredamad ohutulud plingivad Deutsche Bankis.

Euroopa makrouudised on samuti sellised, mis pigem õõnestavad ootusi, et Euroopa Keskpank võiks ülimadalaid intressimäärasid lõpuks tõstma hakata, mis oleks pankadele soodne. Inflatsioon ei võta vedu, majanduskasv aeglustub, Brexit on suur küsimärk. Saksamaa majandus küll pääses napilt langusest, kuid Itaalia ilmselt mitte, hindas äsja Itaalia keskpank. Millest võivad tekkida uued poliitilised pinged Itaalia euronorme kangutava valitsuse ja Brüsseli vahel ja sellest omakorda Itaalia võlakirjade turul uued värinad. Ei näe siit küll praegu finantssektori aktsiatele hõlpu.

Citibank siiski mõned huvitavad aktsiad leidis, valides välja Hollandi ING, Hispaania Banco Bilbao, Prantsuse BNP Paribase ja Šveitsi Credit Suisse'i. Põhjala pankade puhul jäi Citi jahedaks.

Hetkel kuum