Romet Kreek • 14. november 2004 kell 22:00

USA-l jätkuks reserve kolmeks minutiks

Vaatamata hiiglaslikule majandusele on USA valuutareservid tühised. USA on kuritarvitanud reservvaluuta staatust, mille rolli on ajaloos täitnud kuld. Dollarile pole garanteeritud reservvaluuta staatus. Kunagi võib välisinvestorite ja keskpankade kannatus katkeda.

Dollarit on väga halvasti juhitud. USA elab võlgu. Välismaalastel oli 2002. aastal USA valitsuse võlakirju 6,4 triljoni dollari eest, kusjuures vaid intressimakseteks kulus 333 mld dollarit. USA impordib rohkem kui ekspordib. USA valuutareservid olid 2002. aasta lõpus 60 mld dollarit. USA jooksevkonto defitsiit oli umbes 500 mld dollarit.

Koos Sorosega Quantum fondi loonud Jim Rogers kirjutas 2003. aastal, et USA-l kulub 1,3 mld dollarit päevas selleks, et hoida dollarit käibel.

?Kui võlausaldajad hakkavad võlgu sisse nõudma, jätkub 60 mld dollarilisest reservist kolmeks minutiks,? kirjutas Jim Rogers. ?USA on nagu ebausaldusväärne õemees, kes võtab üha võlgu juurde. Ta lubab võla tagasi maksta, kuid paistab, et ta ei suuda kunagi võlgadest vabaneda. Kunagi surutakse ta nurka.?

Ma ei usu, et välismaalased tormavad korraga USA võlakirju müüma. Kui massiline müük algab, ei jää dollari kursist suurt midagi järele. USA-l pole valuutat, mida müües ja dollarit ostes saaks dollari kurssi hoida. Jääb loota vaid välismaistele keskpankadele. USA on suutnud oma valuutareservi suurendada 84 mld dollarile. Hongkongil on reserve 118 mld dollarit, Singapuril 103 mld. USA-l on reserve vähem kui kummalgi linnriigil.

Hetkel kuum