Kaisa Gabral • 16 jaanuar 2014

"Säilitame kaine pea"

Rahandusminister Jürgen Ligi soovitab sotsiaalmaksu lae mõjude suhtes säilitada kaine pea.

"Teatud kiusatusi selline muudatus võib tekitada, ent selle mõju suhtes tuleb siiski säilitada kaine pea. Ta saab pakkuda vaid väga väikest kulude kokkuhoidu ja ei ole sihitud. Meie pakume säästlikuma ja mitteprovokatiivse alternatiivina EASi arendustöötaja toetust, mis ei tohiks anda alust nõuda astmelist tulumaksu, mis sotsmaksu laega lahutamatult koos kipub käima. Pealegi ei ole see viimase otsa maksukoormus kõige olulisem kõrgeimapalgaliste elukohavalikus," vastas Ligi küsimusele, kuidas võiks Eestile ja selle ettevõtjatele mõjuda Läti uudis sotsmaksulaest ning kas ettevõtjad võivad kaaluda mõnede osakondade Lätti ümberregistreerimist.

"Kui vaid rahandusest rääkida, siis kui peaksin selle lae kõrvale valima struktuurse eelarveaugu, 24%se tulumaksu, poole madalama maksuvaba miinimumi, 21%se käibemaksu, auto- ja kinnisvaramaksu (rääkimata käibedeklaratsiooni lisast ja sõiduauto mahaarvamise piirangust, mida meiegi plaanime), eelistan maksusüsteemi poolest kindlalt Eestit," selgitas Ligi.

Samas avaldas minister heameelt, et Läti mõtleb ettevõtjasõbralikult. "Sümpaatne on asja juures see, et ka Läti julgeb mõelda ettevõtjasõbralikult ning tuletab ehk meie valijale ka kõrvalt meelde, et heaolu võti on investeeringud ja töökohad, kusjuures tarku töökohti tuleb juurde tahta, mitte astmeliselt kasvavalt maksustades tõrjuda," lisas Ligi.

Hetkel kuum