Eesti börsifirmadel kehv start

19. mai 2014, 15:57

Tallinna börsil oli esimeses kvartalis positiivseid üllatajaid vähe ning enamik majandustulemusi jäi võrreldes möödunud aastaga ootustele alla.

Mitme ettevõtte tulemusi mõjutasid erakordsed asjaolud, nagu tavapärasest kõrgemad tulumaksukulud ja kohtukulud ning Ukraina kriisist tingitud geopoliitilised hoovused. Ka Soome majanduse nõrgal hetkeseisul oli oma mõju.

Alljärgnevalt teevad Äripäev ja LHV Panga analüütik Joonas Joost kokkuvõtte Eesti börsifirmade I kvartali tulemustest.

Premia üllatas positiivselt. LHV Panga analüütiku Joonas Joosti sõnul oli kõige suurem positiivne üllataja Premia Foods. "Premia brutokasumlikkus nii kalatoodete kui ka jäätise müügist oli ootustest selgelt parem ning suuresti seetõttu jäi ka madalhooaja kahjum kardetust väiksemaks," ütles Joost.

Premia esimese kvartali käive suurenes võrreldes möödunud aasta sama ajaga 11,9%, 20,5 miljonile eurole. Kalavarude ümberhindlusest teenitud puhaskahjum oli 1,1 miljonit eurot. Jäätisetootja brutokasum suurenes 1 miljoni võrra, 4,8 miljonile eurole.

Kui ettevõtete puhaskasumid või kahjumid jäid enamjaolt alla ootuste, siis põhiäri tulemuslikkus oli jälle oodatust parem. "Põhiäri tulemuslikkuse poolest oli pilt parem ning poolte meie kaetavate ettevõtete tulemused olid kas pigem ootuspärased või oodatust paremad, teisel poolel siis vastavalt ootustest nõrgemad. Välja võib tuua ka asjaolu, et sel kvartalil mõjutasid üsna mitme ettevõtte tulemusi erakordsed asjaolud," ütles Joost.

Tavapärasest suuremad kulud. Näiteks nii Ekspress Grupi kui ka Tallinna Vee tulemusi mõjutasid negatiivselt kohtuvaidlusega seotud kulud ning Merko Ehituse ja Silvano puhaskasumit vähendasid tavapärasest kõrgemad tulumaksukulud.

Ukraina kriisi negatiivne mõju peegeldus kõige rohkem aga Baltika ja Nordeconi oodatust suuremas kahjuminumbris ning Silvano I kvartali müüginumbrites.

Ekspress Grupp
Ekspress Grupi esimese kvartali puhaskasum oli 0,69 miljonit eurot. Eesti Meediaga peetava kohtuvaidluse tõttu sai meediakontsern 0,19 miljoni euro suuruse kulu. LHV ootas Ekspressi puhaskasumiks 0,7 miljonit eurot. Ekspressi käive kasvas 7%, 14,76 miljonile eurole, mis on ligi pool miljonit rohkem LHV ootusest.

Tallinna Vesi 
Lisaks kohtukuludele, mõjutas Tallinna Vee tulemusi saastetasude kasv, mis ettevõtte teatel võib mõjutada ka järgmiste kvartalite tulemust. Veefirma sai esimeses kvartalis 5,06 miljoni euro suuruse puhaskasumi, mis on ligi 19% nõrgem võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

Täiendavate saastetasude suurus oli 0,8 miljonit eurot ja see oli tingitud eelmise aasta detsembris väljastatud keskkonnaameti veeloast. Vaatamata sellele on veefirma aktsia pärast tulemusi tõusnud poolteist protsenti.

Merko ja Nordecon
Nõrgad tulemused olid ka ehitusfirmadel Merko ja Nordecon. Viimase tulemustele avaldas mõju ka Ukraina kriis. Merko puhaskasum kukkus 1,8 miljonilt eurolt 0,7 miljonile eurole ning ehitusfirma juht Andres Trink hoiatas, et järgnevad 12 kuud ei ole ehitussektorile just kõige paremad ning Balti riikides prognoositakse 10-15% ehitustellimusmahu langust.

Nordeconi puhaskahjum suurenes 0,65 miljonilt eurolt 1,02 miljonile eurole ning suurt mõju sellele avaldas Ukraina grivna 27%-line odavnemine euro suhtes. Käive langes võrreldes möödunud aasta esimese kvartaliga 13,1%, 23,54 miljonile eurole.

Silvano
Ukraina kriis avaldas mõju ka Silvano kasumile, mis kukkus 46%, 1,89 miljonile eurole. Käive vähenes 15,5%, 27,1 miljonile eurole. Silvano tõi oma börsiteates välja, et palju mõjutasid majandustulemusi ka Vene rubla ning Ukraina grivna nõrgenemine euro suhtes. Silvano kasum jäi suuresti alla ka LHV ja Swedbanki ootustele, kes prognoosisid kasumiks vastavalt 2,4 miljonit ja 2,9 miljonit eurot.

Tallink ja Harju Elekter
Ka Tallinkile oli esimene kvartal üle ootuste nõrk. Ettevõte sai hooldustööde ja madalhooaja tõttu rekordkahjumiks 23,4 miljonit eurot. Nii suurt kahjumit pole laevafirma börsil oleku ajal veel saanud. Tulemus oli 20% nõrgem LHV ootusest ning umbes sama palju Swedbanki ootusest.

"Soome majanduse hetkeseisu peegeldus oli suurim Harju Elektri nõrgas ärikasumis, aga ilmselt andis see tunda ka Tallinki tulemustes," kommenteeris Joost. Harju Elektri ärikasum kahanes 188 000 eurolt 56 000 eurole.

Olympic
Olympicu esimese kvartali 4,9 miljoni eurone puhaskasum oli nõrgem LHV 5,3miljonilisest ja Swedbanki 5,94miljonilisest ootusest. Kõige enam tõid Olympicule müügitulu Läti ja Leedu, Eestis ja teistel turgudel müügitulu vähenes.

Tallinna Kaubamaja
Tallinna Kaubamaja vähendas puhaskahjumit 2,3 miljonilt eurolt 0,6 miljonile eurole. Dividendidelt arvestatud tulumaksu summa oli 1,3 miljonit eurot. LHV prognoosis kahjumiks 0,6 miljonit eurot.

Baltika
Rõivatootja Baltika esimese kvartali kahjum ulatus Ukraina tõttu 2,5 miljonile eurole. Ukraina tegevusi kajastati lõpetud tegevusalana. Jätkuvatest tegevustest oli puhaskahjum 0,9 miljonit eurot.

***

Teine kvartal tuleb samuti nõrk. Teine kvartal pakub samuti nõrkust. "Tulemused jäävad aastases võrdluses eeldatavasti nõrgemaks ehitusettevõtetel, aga ka Silvano tulemus jääb Venemaa majanduse ja rubla nõrkuse tõttu ilmselt eelmisele aastale alla. Kui teises kvartalis jätkub segadus heitvee raskmetallide sisalduse piirnormide ning nende täitmisega, siis mõjutab see negatiivselt ka Tallinna Vee tulemusi," ütles Joost, kes ootab paremaid tulemusi Tallinkile ja Premia Foodsile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 10:00
Otsi:

Ava täpsem otsing