29. august 2011 kell 10:46

"Euro isa" Mundell: vaja on uut üleilmset valuutasüsteemi

Nobeli majanduspreemia laureaat Robert Mundell – ühisraha euro vaimne isa – soovitab luua uue ülemaailmse valuutasüsteemi. Pikemas perspektiivis tähendaks see dollari, euro ja renminbi liitmist.

„Nende kolme valuuta fikseeritud vahetuskursist võidaksid kõik. See stabiliseeriks maailmamajanduse,“ ütles Mundell ajalehele Financial Times Deutschland. „Me vajame uut globaalset valuutasüsteemi.“

„Kindlate vahetuskursside süsteem oleks ankruks 50 protsendile maailmamajandusest,“ usub Mundell. Kasuks tuleks see nii Euroopale kui ka USAle. Mundelli arvates peaks euro kurss olema 1,30 dollarit. „Kõik suured finantskriisid viimastel aastatel on olnud põhjustatud vahetuskursside kõikumistest,“ ütles Mundell ja meenutas 2008. aastat, kui dollar kallines mõne nädalaga euro suhtes 30%. See omakorda põhjustas kulla hinna 30 ja nafta hinna 70% languse. Sama juhtus Aasia kriisi puhul 1997. „Niikaua kuni eksisteeris Bretton Woodsi valuutasüsteem, ei olnud finantskriise. Bretton Woodsi kokkuvarisemisega aastal 1973 sai aga läbi ka kindlate vahetuskursside ajastu."

Eurotsooni praegusse kriisi suhtub Mundell rahulikult. „Iga kriis tähendab võimalust. See ei ole euro lõpp, euro ei ole probleem.“ Pigem vajab eurotsoon tema arvates poliitilist liitu ja oma rahandusministrit ning niinimetatud euroliidumaksu. Eurokriisi lahendaksid Mundelli hinnangul radikaalsed säästuprogrammid Lõuna-Euroopa riikides, eriti Itaalias.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum