Eduka päeva alustamise retsept

Selle asemel, et mõelda hommikusele treeningule kui tüütule kohustusele, alusta mõneminutilistest treeningharjutustest, mis panevad su keha tööle.  Foto: Monkeybusiness Images

Ei ole vahet, kas on puhkuse- või tööaeg, hästi õnnestunud hommik on positiivseid kogemusi ja tegemisi täis päeva alus. Mis aga teeb päeva esimesed tunnid heaks?

Millised on need lihtsad ja täiesti teostatavad väikesed tegevused, mis aitavad hommikut positiivselt ja energiast pakatades alustada?

Vee joomine

Inimene kaotab magades väga palju vett, mida tasuks kohe hommikul asuda kompenseerima. Piisav kogus vett aitab ennetada haigusi, paneb mõtte ja ainevahetuse paremini tööle ning aitab väljutada mürkaineid. Need on vaid mõned näited vee kasulikkusest. Milleks üldse oodata? Esmalt klaasike (sooja) vett ja siis tasapisi tegudele!

Korra loomine

Selleks, et tunneksid kohe hommikul, et oled midagi ära teinud, tasub alustada väikestest tegevustest. Näiteks tee enda järel voodi ära – sa näed kohe tulemust ja juba löövadki hea tuju saadikud ajus rõõmutantsu. Päeva esimene tulemusega toiming – tehtud!

Sotsiaalmeedia eiramine

Sageli kasutame õhtuti nutiseadmeid kuni silmalaugude raskeks muutumiseni ja hommikuti pärast äratuskella kinnivajutamist eredast ekraanist enam lahti ei lasegi. Selle asemel, et hakata hommikul ammutama endasse sotsiaalmeediavoos ilmuvaid infokilde – nii häid kui halbu – tasub hommikut alustada just ilma “võrku lülitamiseta”. Küll päeva jooksul sinna ka jõuad.

Vähemate otsuste tegemine

Ilmselt on sulle tuttav tunne, justkui oleks üleöö terve riidekapi sisu muundunud koledateks ja absoluutselt kandmatuteks riideesemeteks või oled seisnud nõutult keset kööki, teadmata, mida hommikul süüa võiksid. Võta sellised otsused vastu juba eelmisel õhtul. Näiteks vali järgmise päeva riided õhtul välja ja mõtle ka hommikusöögile – miks mitte see ka valmis teha.

Hommikuse tervisesmuuti jaoks saad puuviljad juba õhtul valmis lõikuda ja riidekappki teeb sinuga ehk paremat koostööd. Proovi – peagi tunned, kuidas hommikud laabuvad täiesti stressivabalt.

Mediteerimine

Ei, sa ei pea hakkama igal hommikul tundide viisi liikumatult elutoapõrandal rätsepistes mediteerima – proovi esialgu paari-kolme minuti kaupa. Mediteerimine ­aitab keskenduda ja vähendab kindlasti ka alanud päevaga vahel kaasnevat ärevust.

Trenni tegemine

Selle asemel, et mõelda hommikusele treeningule kui tüütule kohustusele, alusta mõneminutilistest treeningharjutustest, mis panevad su keha tööle. Hommikused harjutused aitavad sul alustada päeva energiliselt. Pealegi on hea enesetunne järjekordsest tehtud toimingust garanteeritud!

Heade mõtete mõtlemine

Kõlab lihtsalt, kuid millegipärast võetakse sageli ikkagi liiga vähe aega, et mõelda häid mõtteid. Miks mitte teha iga hommik mõtteline nimekiri asjadest, mille üle tänulik oled või mida tahaksid selle päeva jooksul head ära teha?

Korraliku hommikusöögi söömine

Palju räägitud, sageli ignoreeritud tõsiasi – mida korralikum on sinu algus päevale, seda parem on sinu enesetunne ja mõttetöö. Korralik hommikusöök täidab kõhu pikaks ajaks, aitab paremini kontsentreeruda ja annab palju energiat, mida sel päeval kulutada.

Hetkel kuum