Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Palju erinevaid pulmamustreid ehk stiile

    Foto: Shutterstock

    Kui peigmees on saanud jõuluõhtu kihlumiselt verivärske pruudi punahuultelt selle õnneliku “jaa”, siis on vaja omavahel läbi arutada, missugune saab olema tseremoonia korralduslik pool ja mis stiiliga on järgnev pulmapidu.

    Mereläheduses pulma ja tseremoonia puhul peab aga läbi töötama ka B-plaani juhuks, kui ilm juhtub olema väga tuuline või vihmane, sest Eestimaal on ilmataadil ikka kombeks mõnikord tujutseda.

    Siinkohal võin oma kogemusliku baasi kaudu kinnitada, et erinevaid pulmamustreid on mitmeid ja eelkõige on nad ikka selle noorpaari nägu või tegu, kes on asunud pulma korraldama.
    Ülesehituselt ja meeleolult võib pulm olla näiteks klassikaline, romantiline, modernne või hoopis midagi originaalsemat. Pulmapeo stiili määrab suuresti peokoha valik – kas see on lihtne maalähedases stiilis turismitalu, romantiline pidu mere ääres, uhke stiiliga mõisapulm või lühike vastuvõtt pärast abielu pidulikku tseremooniat või laulatust või hoopiski midagi eriti originaalset.
    Stiililiselt saab tänapäeval korraldada kõike, piiriks on vaid lõputu taevaavarus. Võib teha lihtsa pulma oma koduaias või lausa privaatpulma ainult kahele, glamuurses või modernses võtmes, vintage-stiilis, mingis kindlas ajastu stiilis, terve pidu on tehtud Harry Potteri stiilis. Romantiline on kindlasti 20–30ndate English Tea Party stiilis pidu koos rustic vintage stiilis riietuse, lillede ja dekooriga.
    Omapärase pulma saab korraldada vabas looduses pikniku vormis või siis maakodus grillipeona.
    Kui valite pulmapeostiili, siis peab kajastuma peo läbiv joon alates kutsetest, riietusest kuni peokoha dekooridetailideni välja, sest ainult siis kannab see peostiili ideed välja.

    Viimastel aastatel on kombeks peosaali ümarate laudade taha arvestada peale külaliste ka kaks ilma katteta kohta noorpaarile. See on üks väga tore mõte, sest siis saab noorpaar peo ajal igas lauas käia oma külalistega vestlemas ega pea siis ebamugavalt laua juures püsti seisma.

    Maalähedases stiilis
    Pulmapidu saab väga vahvasti teha oma perekonnale kuuluvates maamajades, suvilates, viimastel aastatel eriti populaarseks osutunud küünides, kõrtsi- ja turismitaludes, klubihoonetes, puhketaludes ning ka keset Tallinna linna on olemas peokoht, kus on osavalt ühendatud linn ja maa omavahel ning kus saab teostada maalähedase hõnguga pidu, aga samas olla keset linna, kuhu on külalistel mugav saabuda ja lahkuda taksoga.
    Kui noorpaaril on soov oma pulmapäeval minna tagasi esivanemate aega ning kasutada vanade eestlaste traditsioone ja kombeid, siis on maalähedane stiil selleks kõige sobivam.
    Samas saab rahvusliku pulma raames teostada selliseid ideid nagu laulatus maakirikus, kuhu saabub noorpaar hobukaarikus, sepikoja külastamine, rahvariietes teenindav personal, vanad pulmakombed (tanutamine ja põlletamine), külaliste majutamine lakka.
    Elust enesest: Mõned aastad tagasi korraldasin ühes talus rahvuslikus stiilis pulma, kus pulmakutsel oli noorpaari palvel kõigi külaliste riietumisstiiliks kas rahvariided või rahvusliku detailiga kaunistatud riided.Külalisi tervitas pulmamaja ees ansambel, mille koosseisus olid sellised rahvapillid nagu jauram, lõõtspill, hiiu kannel ja torupill.
    Noorpaar ise oli kaunites Halliste rahvariietes ning saabus laulatusteremooniale kaunistatud parvega, mida juhtis parvepoiss. Samal ajal kuulutasid järve mõlemas otsas laulatuse algust karjasepasunad ehk piibarid. Laulatuskoht oli dekoreeritud paljude värskete kaskede ja rahva­kirjavöödega.
    Pulmapidu noorpaari maakodus 
    Maakodupidu eeldab peotelgi olemasolu, kui majas sees ruumi napib. Telki peab mahtuma nii ansambel, tantsupõrand kui ka peolauad koos toolidega.
    Vajaliku telgisuuruse saate kokku leppida täpsemalt telgirendifirmadega, kellel on erinevaid telke eri suuruses ja ka erinevas hinnaklassis. Kui pidu toimub telgis, siis peab mõtlema ka selliste teemade peale nagu õhtuvalgus, ja kui läheb õhtul niiskeks, siis gaasisoojendite rentimise peale, muidu külmetate enda ja pulmakülalised ära. Siinkohal võib aidata alkoholi suurem manustamine, aga kui Teil on edasi plaanitud veel mitmeid toredaid tegevusi, siis mõnedele külalistele võivad need jääda hämaraks või hullemal juhul isegi ei saada neist osa.Romantilne pulm mere ääres 
    Pidu saab teha näiteks mereäärsetes peokohtades, külalistemajades, konverentsikeskustes, kus ilusa liivaga mererand ja männimetsaga peokoht on supervõimalus teostada oma romantilise pulma ideed!
    Kui pulma teha mere ääres, siis saab kasutada selliseid peodetaile nagu tseremoonia rannaliival, muulil või laulatus mereäärses kirikus, sõrmused tuuakse teokarpides, pulmaöö lukskaatris merel, veepealne ilutulestik, toiduks kalaroad ja palju muud.
    Elust enesest: Varakevadise pulma külalised kogunesid mereäärsesse kunstimuuseumi, kus sealne juhataja andis külalistele täisülevaate erinevates saalides asuvatest maalidest. See oli külalistele ilus retk kunstiajalukku elava klaverimuusika saatel.
    Pärast maalinäitust pakuti külalistele kerget alkoholiga jooki. Siis kõlasid klaveril suuremad avaakordid ja saali saabus noorpaar ning kaunis abielutseremoonia võis alata. Sellel üritusel haarati külalised kohe tegevusse ja maalikoguga tutvumine oli ühtlasi ka harivat ja elamuslikku laadi.
    Tavaliselt on enne tseremooniat selline kohmetu olemine, mille maandamine erinevate kohapealsete tegevustega aitab kohe tekitada vajalikku meeleolu ja sukeldumist üritusse.
    Mõisapulm 
    Mõisapulm on viimastel aastatel vast kõige populaarsem pulmastiil üldse ja ilmselt ka seepärast, et meil on päris palju ilusasti renoveeritud mõisaid. 
    Mõisa saali saab laudu paigutada mitte ainult U-kujuliselt, vaid külalistele istumise kujundada ümaratest laudadest, mis jätab ruumi inimes­te mugavale liikumisele. Saal saab seeläbi kohe õhurikkam, stiilsem ja pidulikum koos valgete laudlinade, servjettide ja toolidega, mille peal on valged katted.
    Mõisas saab noorpaar kordki elus tunda end printsessi ja printsina, sest see päev on seda väärt!
    Restoranipulm
    Meil on juurde tulnud mitmeid uusi restorane, mis pakuvad erinevaid lähenemisi pulmapidudele nii ruumide kui ka söökide puhul. Sageli on sellistes restoranides võimalik olla eraldatud teistest tavakülastajatest kuni selleni, et saategi pidada oma pulma täisprivaatsuses. Need võimalused sisaldavad aga erikokkuleppeid restorani juhtkonnaga.
    Vastuvõtupulm 
    Vastuvõtupulm on selline üritus, kus pärast tseremoonia või laulatuse lõppu kutsutakse külalised 2–4 tunniks väikesele vastuvõtule, furšetile, kus pakutakse kergeid suupisteid ja jooke. Vastuvõtt võib päädida ka suure pulma­tordiga, misjärel saadetakse noorpaar mesinädalatele kas Eestimaa kaunitesse kohtadessse või siis lennujaama, kust noorpaar stardib oma unelmate reisile ning seda juba ainult kahekesi.
    Originaalne pulm
    Originaalse pulma stiil on noorpaarile hingelähedane ja just neile ainuomaste segmentidega. Siinkohal võib piiriks olla tõesti vaid taevas, aga peab arvestama ka väikese Eesti piiratud võimalustega. Kuigi ka siis on noorpaarid leidnud võimalusi tulla tseremooniale helikopteriga või minna tseremoonialt ära suure kuumaõhupalli korvis. 
    Mere ääres toimunud abi­elutseremoonial on sõrmused vee alt toonud tuuker ja tuuker on sukeldunud veekogu põhja koos pruudi neiupõlvenimega, et see saaks kindlalt uputatud.
    Elust enesest: Kaks vahvat noort arhitekti kutsusid oma külalised Haapsalu raudteejaama, kus jaama saalis toimuski pulmapidu. Arhitektidest pruutpaar olid aga ise riietatud krokodill Genaks ja Potsatajaks. Kõik selle pulma segmendid töötasid suurepäraselt, sest kandsid endas ühe ajastu vaimu, mis jäi sinna 80ndatesse.
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.